Telo je narejeno za gibanje. Tudi v nosečnosti ga ni treba opustiti

Branka Bezjak Branka Bezjak
06.05.2023 06:00

Ob vseh pozitivnih učinkih telesne aktivnosti je to dobro ohraniti tudi v nosečnosti. Če ni zdravstvenih težav ali zapletov, strokovnjaki priporočajo vsakodnevno vsaj pol ure zmerne vadbe

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri vodeni skupinski vadbi je motivacija za vztrajanje večja.  
Sašo Bizjak

Z redno vadbo in gibanjem se izboljša telesna drža, zmanjša napetost mišic in tudi možnost poškodb. Z vajami si nosečnice lahko pomagajo pri lajšanju pogostih bolečin v spodnjem delu hrbta, aktivnost izboljšuje cirkulacijo in preprečuje nastanek krčnih žil. Redno gibanje in vaje ne nazadnje pripomorejo k boljši fizični pripravljenosti na porod.

Četudi pred nosečnostjo niste bili aktivni, to ni ovira, da ne bi začeli sedaj, pravi Tina Čeh, kineziologinja, ki izvaja vadbo za nosečnice pri Centru za krepitev zdravja ZD dr. Adolfa Drolca Maribor. "Imamo tudi takšne udeleženke. Vsaki vadbo prilagodimo, začnemo postopoma, glede na telesno pripravljenost in tudi na to, v katerem mesecu nosečnosti je posameznica. Število vaj nato povečujemo ali zmanjšujemo, temu se prilagaja uporaba pripomočkov - uteži, trakov," pojasni.

Začnite z vadbo, ki ne obremenjuje sklepov

Če niste bili telesno aktivni, je pomembno, da začnete vaditi postopoma. Priporočljivo je začeti z vadbo, ki ne obremenjuje sklepov, kot so hoja, plavanje in vadba v vodi, zmerne aerobne aktivnosti na sobnih trenažerjih (sobno kolo). Priljubljena in koristna je tudi joga za nosečnice, pri kateri je poudarek na gibljivosti, dihanju, pravilni drži ter vajah za stabilnost hrbtenice in krepitev mišic medeničnega dna. Če še zmeraj niste prepričani, ali se tega lotiti sedaj, ko nosite v sebi bitjece, se lahko pred začetkom vadbe o tem pogovorite tudi s svojim zdravnikom ali ginekologom. Svetoval vam bo, kako glede na trenutno stopnjo fizične pripravljenosti postopoma in varno uvesti telesno dejavnost.

Fizioterapevtka Tina Čeh 
Sašo Bizjak

Strokovnjaki priporočajo vsaj pol ure sprehoda na dan ali kakšne druge zmerne aktivnosti. Vadite lahko tudi sami doma, na spletu je veliko posnetkov, dostopnih priročnikov. Vadbo, jogo, prilagojeno nosečnicam, imajo tudi v več društvih in ponudniki splošne vadbe. Dobro je, da izberete takšno, ki vam bo ustrezala in boste v njej uživali, ker vam bo pisana na kožo. Torej odvisno, ali boste želeli zgolj vadbo ali tudi kakšne pogovore, meditacijo ... Vsekakor je dobro, da se prepričate, ali je izvajalec strokovno usposobljen in podkovan. Kakor pri vsaki vadbi boste na začetku gotovo kmalu opazili napredek, lahko pa se zgodi, da vam bo volja kmalu upadla. Toda ne odnehajte, bodite vztrajni! Tudi zato je dobro, da se udeležite skupinskih vadb oziroma vas nekdo vodi, saj vas bo še dodatno motiviral, spodbujal, da vztrajate.

Tudi proti bolečinam v križu

Pri Centru za krepitev zdravja Maribor je vadba brezplačna, vsaka nosečnica je z zdravstveno kartico upravičena do 16 obiskov. Vadba traja 60 minut in obsega ogrevanje, vaje za ohranjanje moči in gibljivosti večjih mišičnih skupin, krepitev mišic medeničnega dna, raztezanje in sproščanje. "Potrebna so udobna oblačila, čista nedrseča obutev, voda in po želji brisača za blazino, ki jo dobijo pri nas," še pravi vaditeljica Tina Čeh. Vadba je namenjena zdravim ženskam od 12. tedna nosečnosti.

Vaje pomagajo pri lajšanju bolečin v spodnjem delu hrbta, izboljšujejo cirkulacijo in preprečujejo nastanek krčnih žil. 
Sašo Bizjak

Kaj pravi kineziologinja o bolečinah v križu, ki se najpogosteje pojavijo v nosečnosti? "Običajno nizko intenzivna vadba blagodejno vpliva na bolečine v križu, poznamo pa tudi različne razbremenjujoče položaje. Pomembna je 'higiena hrbtenice' - pravilni gibalni vzorci pri vsakodnevnih aktivnostih, kot so obračanje, sedanje, vstajanje, dvigovanje bremen in spanje." Vse to pokažejo pri vadbi in ustrezno svetujejo. V centru so že pred časom pripravili brošuro z opisom in prikazom pomembnih stvari, ki jih je dobro upoštevati pred in med vadbo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta