Termalna voda: Eliksir mladosti in dobrega počutja

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
05.04.2024 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koristi termalne vode so poznali že stari Grki in Rimljani.
Shutterstock

Blagodejni vplivi termalne vode na človekovo počutje so splošno znani in jih potrjujejo številni strokovnjaki, tudi zdravniki. Narejenih je bilo tudi že ničkoliko raziskav in rezultati vseh so bili v njen prid. Voda s svojo temperaturo od 20 do 40 stopinj Celzija že od nekdaj šteje za močnega zaveznika zdravja. Njenih zdravilnih učinkov so se zavedali že stari Grki, še bolj pa Rimljani, saj prav številni rimski ostanki dokazujejo, da so s pridom uporabljali tudi termalne vrelce na območju Slovenije, ki imajo nepogrešljivo mesto v naši turistični ponudbi.

Nekaj posebnega sta že njen izvor in sestava. Ker prihaja globoko iz zemlje in neposredno od vodnega vira, je bakteriološko čista, vsebuje veliko dobrih mineralov in ugodno vpliva na telo. Njenih zdravilnih učinkov je torej kar nekaj. Pa naštejmo nekatere najbolj pomembne: termalna voda poskrbi za boljšo cirkulacijo v visceralnih organih, gre za pljuča, jetra, želodec, ledvice in črevesje, pa tudi v venah, človeka sprošča, napolni z energijo in občutkom sproščenosti. Termično delovanje ugodno vpliva na celotno telo. Zvišuje temperaturo v posameznih  tkivih, izboljšuje cirkulacijo krvi, zmanjšuje napetost in zategnjenost mišic ter celo lajša bolečine. Morda niste vedeli, vendar je termalna voda najboljše zdravilo za kožo, ki jo je opeklo sonce. Kožo namreč pomiri, opekline pa blaži in pozdravi. Prav tako je odličen stimulator imunskega sistema, da o boljšem razpoloženju sploh ne govorimo. 

Zmanjšuje kožna vnetja

A to še ni vse. Termalna voda nadvse pozitivno učinkuje na starejše ljudi. O tem so v reviji za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje Kakovostna starost v članku o pomenu termalne vode za počutje starejših in njenem vplivu na kožo pisali Lidija Gradišnik, Danica Železnik, Uroš Maver in Tomaž Velnar. Kot so zapisali, je povsem razumljivo, da se terapija z mineralnimi in termalnimi vodami pogosto vključuje v zdravljenje ter za preventivne in rehabilitacijske namene, predvsem pri starejših ljudeh, čeravno blagodejno vpliva tudi na vse druge, tudi otroke. Različne vrste naravnih terapij, ki pa ne vključujejo le vode, ampak tudi zrak, zemljo, zdravilno blato, sonce in ugodne klimatske razmere, združujemo pod imenom spa terapije. Zanje je dokazano, da pomagajo pri lajšanju telesnih in kognitivnih učinkov staranja, pojasnjujejo.

Učinek delovanja mineralne vode in tudi morske vode na kožne celice je podoben, so zapisali Gradišnikova, Železnik, Maver in Velnar, vendar specifičen, kar se tiče sestavin, hitrosti delovanja, indikacij zdravljenja in tudi učinkov. Pri zdravljenju gre za lokalne učinke vode, ki vsebuje številne ione, kot sta natrij in klor. Voda in ioni, ki pridejo v stik z vrhnjimi plastmi kože, prodirajo skoznje in v kožnih celicah spremenijo osmotski tlak ter preko celičnih membranskih ionskih kanalov stimulirajo živčne receptorje v koži. Na naši koži živi mnogo bakterij, ki morajo biti v sožitju z raznimi drugimi bakterijami. Potencialni pozitivni vpliv termalne vode na kožo je tudi, da uravnovesi mikrobiom. Tako se vzpostavi zdravo ravnovesje med bakterijami na koži. Posledica tega pa je zmanjšanje kožnih vnetij.

Termalne vode, ki vsebujejo številne soli in elemente v sledovih, kot sta denimo bor in mangan, ki sta v nekaterih termalnih izvirih prisotna v visokih koncentracijah, lahko poleg tega pripomorejo k boljšemu in hitrejšemu celjenju ran. V poskusih na številnih celičnih modelih so ugotovili, da te soli pozitivno učinkujejo na celično kulturo keratinocitov celice, ki tvorijo večino zgornje plasti kože. "Že po 24-urni inkubaciji kulture keratinocitov z vodo, ki vsebuje borove soli v koncentracijah od 0,5 µg/ml do 10 µg/ml in manganove soli v koncentracijah od 0,1 µg/ml do 1,5 µg/ml, pride do pospešenega celjenja rane. Učinke hitrejšega celjenja so pripisali delovanju bora in mangana v mineralni vodi, ki ugodno vplivata na celjenje ran s tem, da povečujeta migracijo keratinocitov, ki nato rano zaprejo."

Termalno vodo lahko uporabljamo tudi za zmanjševanje ali zaviranje nekaterih škodljivih učinkov izpostavljenosti kože staranju.
Shutterstock

Obnavlja kožo in jo pomlajuje

Termalno vodo lahko uporabljamo tudi za zmanjševanje ali zaviranje nekaterih škodljivih učinkov izpostavljenosti kože staranju, ne le za boljše celjenje ran. Poskusi so pokazali, da se ob dodatku te vode celični kulturi keratinocitov v celicah poveča izražanje genov, ki so povezani s homeostazo kože. Spremembe so bile opazne v bolj uravnoteženem množenju keratinocitov, v mehanizmih popravljanja napak dednega zapisa ter pri večjem izražanju antioksidantov in rezistenci na oksidativni stres. Na celičnem nivoju so mineralne vode spodbujale izražanje genov, ki so vključeni v zaščito celic, celični cikel, dolgoživost in uravnavanje hidracije humanih keratinocitov.

Mineralne vode ugodno učinkujejo tudi na vezivne celice kože, ker zaradi svojih sestavin različno delujejo na celice, ki igrajo ključno vlogo pri procesu celjenja ran (fibroblaste), različnih starosti. Tako je ob dodatku mineralne vode v celični kulturi izraženo predvsem širjenje mladih fibroblastov, nekoliko manj pa je povečana proliferativna aktivnost starih fibroblastov. Za obnovo kože, predvsem pri poškodbah, so pomembne predvsem mlade celice, na te pa ima mineralna termalna voda največji učinek.

Mineralne in termalne vode pa nimajo ugodnega vpliva le na kožne celice, ampak še na druge vrste celic, med katerimi so pomembne tudi vnetne celice, endotelijske celice in celo celice respiratornega trakta. Termalne vode tako zaradi vsebnosti različnih koristnih snovi uporabljamo pri spodbujanju zdravja, preprečevanju in zdravljenju bolezni in pri rehabilitaciji, še pišejo omenjeni strokovnjaki. Zaradi številnih ugodnih učinkov na zdravje pa termalno vodo vse bolj uporabljamo tudi za kozmetične namene, saj dokazano pomlajuje kožo in jo naredi bolj prožno. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta