Prvi električni baterijski lexus je RZ 450e

Janez Kovačič Janez Kovačič
30.04.2022 05:00

Novi lexus je oziroma bo na voljo v karoserijski obleki športnega terenca, prvi kupci pa bodo lahko sedli vanj tja proti koncu letošnjega leta, tedaj pa bo znana tudi cena pri nas.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tovarna

Japonski Lexus, ki je v lastniškem naročju Toyote, predstavlja električni baterijski model RZ 450e v karoserijski podobi športnega terenca. Kot pravi tovarna, je avto že mogoče naročiti, prvi kupci naj bi ga dobili konec tega leta, cena za slovenski trg še ni znana.

V dolžino se lexus RZ 450e potegne do 480 centimetrov, opremljen pa je s sistemom nadzora štirikolesnega pogona direct4, ki nenehno skrbi za oprijem vseh štirih koles in ustrezno porazdelitev moči med vsemi kolesi. Ob vsem drugem ima avto nameščene tako imenovane sevalne grelnike v višini kolen voznika in sovoznika, ki pripomorejo k dobri ogretosti notranjosti, kar je pri električnih baterijskih avtomobilih še toliko pomembneje.

Za pogon skrbita dva elektromotorja, skupna (sistemska) moč je 230 kW oziroma 313 KM. Litij-ionska baterija kapacitete 71,4 kWh naj bi v kombiniranem ciklu vožnje zadoščala za okoli 400 kilometrov vožnje (WLTP), kombinirana poraba pa naj bi bila po navedbah tovarne 18,1 kWh za sto kilometrov vožnje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta