(TEST) Čudoviti svet tradicije: Mercedes E 220d AMG Line

Artur Švarc
01.04.2024 06:00

Pripetilo se je, da je namesto nekoliko močnejšega primerka nove zvezdne serije E volan ponudil 220d, ob snidenju z avantgardno klasiko pa se je tradicionalnemu vozniku utrnila solzica sreče.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najnovejša generacija razreda E je še bolj gladka s skoraj nič robovi.
Artur Švarc

Novi E ali W214 je že deseta generacija ene najstarejših modelskih rodbin enega najstarejših avtomobilskih proizvajalcev in se vleče že vse od 1947. Kljub skoraj 150-letni tradiciji Mercedes ni pretirano nostalgična znamka, kar je dokazala z radikalnim prvim razredom A in električno falango. Ena reč je zanimiva - za razliko od bavarske konkurence (serija 5) Stuttgart še vedno striktno loči med električnim modelom EQE in klasično serijo E. V tem razredu prestižnih srednjih limuzin se prav tako niso izognili elektrifikaciji ne eni ne drugi. Vsi skupaj postajajo že pametni mobilniki na kolesih, odeti v klasiko oblikovanja z drznimi potezami prihodnosti. V dolžino zdaj E meri skoraj pet metrov (4,95 m), navduši pa aerodinamika s količnikom upora 0,23.

A to ne pade na čisto vsak primerek, ki ima volan - 220d je ena najbolj klasičnih igračk za velike fante (in dekleta) z zelo tradicionalnim pogonom, dvolitrskim dizelskim motorjem z blago hibridnim dodatkom, ki se mu pač ni mogoče izogniti. Limuzine, kot sta E in petica, so, kar bom še večkrat poudaril, največja klasika vožnje, brez odmikov v kompaktne, povišane, križane in še kake smeri. V dveh zaporednih testih mi je uspelo primerjati oba nemca in E me je precej bolj navdušil z eleganco, v krivulje zapeljanim dizajnom in skladnostjo. Subtilni vzorci zvezde v zadnjih lučeh in kot srebrno zvezdasto satovje na maski delujejo precej bolj umirjeno kot neposredni konkurent.

Enako notranjost z ambientalno osvetlitvijo, postavitvijo dveh zaslonov, pri tem je osrednji infozabavni zaslon zdaj večjih dimenzij in postavljen nekoliko izven sredinske konzole, konec je torej eksperimenta dveh spetih zaslonov. Mercedesov vmesnik je kot običajno vrhunski in ponuja obilico funkcij, zamerimo pa vdajanje trendom, ni več ločenega krmilnika, pač pa se vse, tudi klimatska naprava, dogaja na osrednjem zaslonu. Voznikov zaslon navduši s prilagodljivostjo, osrednja navigacija pa postreže celo s 3D satelitsko sliko. Položaj za volanom je odličen in udoben, kar bodo cenili umirjeni in nekoliko starejši vozniki, ki se jim ni treba več dokazovati z vrtenjem volana.

Poslovil se je dvojni zaslon na vrhu, spet je tu stari dobri osrednji zaslon, nameščen nižje.
Artur Švarc

Ambientalna osvetlitev je še en korak naprej, ker ni več klasičnih svetlečih trakov, pač pa vse skupaj sveti skoz zvezdasti vzorec. Rjavo usnje ob zelo temno modri barvi deluje posebno, preostalo okolje pa ni preveč naphano s kromom, pač pa ga je le za vzorec in poudarja osnovne linije, ki so drugače prekrite s črnim lesom. Ne gre pa brez bleščeče črne plastike, sploh okoli osrednjega zaslona, ki se po nekaj dotikih ob določenem kotu svetlobe prav nemarno spremeni v polje prstnih odtisov in prahu.

Prostora na zadnji klopi je dovolj tudi za višje, vendar bo E polno udobje ponudil dvema odraslima osebama spredaj. Sploh ob višjeraslih spredaj bo zadaj zmanjkalo prostora za kolena in glave. Prtljažnik zadaj meri 540 litrov, številka pa je omejena z zelo nizkim prostorom z visokim nakladalnim robom, kar je pri takih limuzinah tako ali tako tradicija.

S pravimi dodatki je novi E res lep avto.
Artur Švarc

Zdaj pa pogon - klasični turbodizel z dvema litroma morda na papirju s 145 kW (197 KM) ne obljublja veliko, a ima, zahvaljujoč devetstopenjski avtomatiki, zelo širok razpon uporabnosti. Družbo mu dela 17-kilovatni (23 KM) zaganjač, ki skupaj nanese sistemskih 162 kW (220 KM) in 440 Nm navora. Če bo treba, bo E 220d tudi lepo skočil, a večinoma boste cenili druge vrline, predvsem bo navdušila izredno majhna poraba. Če se vam ne mudi in razumete princip prometa, bo poraba tam okoli 4,6 litra na sto kilometrov. Aktivno podvozje lepo pobira neravnine, notranjost je tiha, prepustite se asistenčnim sistemom in uživajte v klasiki, brez pretirane elektrifikacije. Dizel, kot smo ga nekoč že poznali, prilepljen ob najnovejšo digitalno prihodnost.

Cena je seveda imenu in modelu primerna, osnova za goli 220d je 57.468 evrov, potem pa z dodatki in okraski vse skupaj pride na kar 105.288 evrov. A vseeno, ob širokem razponu motorjev razreda E, z več moči in izdatno podporo elektrike, bi brez oklevanja izbral 220d.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta