(PREMIERA) Najbolj hardcore serijski mustang vseh časov

Peter Pirkovič
24.08.2023 06:00

Da ne bi kdo pomislil, da je GTD oznaka za dizelski motor. Nikakor. Ta je vzeta iz tekmovanja GT Daytona, kjer tekmujejo tovarniški dirkalni avtomobili z globalno specifikacijo FIA GT3.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Motor nove poni zverinice naj bi presegel 800 "konjev". 
Ford

A ford mustang GTD je nekako le napol dirkaški avtomobil, saj je homologiran za vsakdanjo cestno vožnjo, fokus Američanov, poleg dobre prodaje, pa je, da bi z njim osvojili nov hitrostni rekord na Severni zanki Nurburgringa. Njihov prvi cilj je sicer prevoziti več kot 20 kilometrov dolgo stezo v manj kot sedmih minutah, kar morda niti ne bo tako težko, saj je kar nekaj bližnjih tekmecev krepko pod to mejo. Težje bo doseči rekordni čas med serijskimi avtomobili, 6 minut in 30 sekund, ki ga od lanskega leta drži Mercedes (AMG One).

Primerki iz omejene serije bodo stali 300 ameriških tisočakov. 
Ford

Mustanga poganja zmogljiv 5,2-litrski V8-motor, ki naj bi razvijal več kot 800 "konjev", a ta podatek pri Fordu še skrbno skrivajo, znano pa je, da je pogon na zadnji kolesni par speljan preko novega osemstopenjskega menjalnika z dvojno sklopko. Da so pri Fordu zagotovili idealno razporeditev teže 50:50, so Mustanga opremili s številnimi sestavnimi deli iz lažjih materialov. Tako je denimo pogonska gred v celoti izdelana iz ogljikovih vlaken, iz enakega materiala je tudi večji del karoserije, tu so še 20-palčna magnezijeva platišča, izpušni sistem iz titana in karbonsko-keramični zavorni sistem. Omeniti velja, da so mustangu Fordovi mojstri v celoti preuredili nastavitve podvozja in ga opremili z aktivno aerodinamiko oziroma z drugimi besedami, sprednji in zadnji spojler lahko med vožnjo spreminjata naklon.

Iz Forda sporočajo, da bodo prve primerke kupcem predali v letu 2025, čeprav teh ne bo veliko, saj bo serija omejena. Cena? Tristo tisoč ameriških dolarjev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta