Vdor v policijski informacijski sistem: Policisti niso imeli vtisa, da je kaj narobe

Damijana Žišt Damijana Žišt
30.05.2018 18:23

Na nadaljevanju sojenja Dejanu Ornigu in Gregorju Gregoriču, ki naj bi bila vdrla v informacijski sistem Tetra, zaslišali pričo iz policije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obtoženi Dejan Ornig pred vstopom na sodišče s svojim zagovornikom, odvetnikom Janezem Stuškom.
Robert BALEN

Z zaslišanjem priče Roberta Bajuka s Policijske uprave Ljubljana se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani nadaljevalo sojenje Dejanu Ornigu in njegovemu domnevnemu pomočniku Gregorju Gregoriču zaradi domnevnega vdora v policijski komunikacijski sistem Tetra. Tožilstvo Ornigu in Gregoriču očita napad na informacijski sistem Tetra, Ornigu pa še kaznivo dejanje ponarejanja javnih listin in neupravičeno zvočno snemanje - skrivaj naj bi bil snemal pogovor med nekdanjimi sodelavci, saj se je počutil šikaniranega.

Pogovori tudi z Institutom Jožef Stefan

Robert Bajuk je potrdil navedbe priče, policista Mihe Rističa z ljubljanske policijske uprave, ki je bil zaslišan na zadnji glavni obravnavi in je sodeloval z Ornigom v zvezi s sistemom Tetra. Ristič je na sodišču povedal, da v Ornigovem početju, ko je želel policijo obvestiti o ranljivosti sistema Tetra, ni videl nobenega prekrška in ne suma kaznivega dejanja. Tudi Bajuk je dane potrdil, da je imel vtis, da Ornig ne počne ničesar narobe, kaj šele, da bi izvrševal kazniva dejanja. "Že leta 2012 so se pojavljale govorice o ranljivosti sistema Tetra, vendar so se izkazale za neresnične. Potem pa me je poleti 2014 obvestil sodelavec Miha Ristič, da sodeluje z Ornigom, ki bi rad pokazal nadrejenim, da je sistem Tetra, ki je zelo pomemben za izmenjavo informacij med policisti, ranljiv. Ristič je nekaj časa komuniciral z Ornigom, pokazal mi je tudi njuna elektronska sporočila. Znano mi je bilo tudi, da si je Ornig, ki si je ranljivost sistema Tetra izbral tudi za temo seminarske naloge na Fakulteti za varnostne vede, kjer je študiral, zelo prizadeval, da bi o tem obvestil nadrejene v policiji. Vem tudi, da so se moji nadrejeni pogovarjali o sodelovanju z Institutom Jožef Stefan, oziroma Matejem Kovačičem, kjer bi opravili tako imenovani penetracijski test, ki bi preveril varnost sistema Tetra, pri tem naj bi sodeloval tudi Ornig. Do sodelovanja pa na koncu ni prišlo. Jaz sem o vsem, o čemer me je v zvezi z Ornigom in Tetro obvestil Ristič, obveščal svoje nadrejene in vodjo oddelka za radijske komunikacije na ljubljanski policijski upravi Igorja Bogataja. Z Rističem sem se dogovoril za sestanek z Ornigom, sestali smo se 24. decembra 2014. Takrat smo se pogovarjali, da bom storil, kar je v moji moči, da bo Ornig svoje ugotovitve glede sistema Tetra predstavil policijskim šefom. Tedaj pa še nisem vedel, da je policija zaznala vdor v Tetro, ki je bil storjen 19. decembra 2014," je povedala priča.

Policijo je želel opozoriti

Po omenjenem sestanku je Bajuk poklical Bogataja, ki mu je obljubil, da mu bo sporočil, kdaj bo lahko Ornig predstavil svoje dileme glede Tetre. Po novem letu pa ga je Bogataj poklical in mu povedal, da sestanka ne bo in da je zadevo prevzela notranja zaščita na ljubljanski policijski upravi. Seznanjen je tudi bil, da so kriminalisti podali kazensko ovadbo zoper neznanega storilca v zvezi z vdorom v sistem Tetra. Priča, Bajuk, je bila poklicana tudi na razgovor k policistom iz službe za notranji nadzor na ljubljanski policijski postaji. Kolegom je Bajuk povedal, kakšna je bila njegova komunikacija z Ornigom, kasneje pa se s to zadevo ni več ukvarjal. Izvedel je le, da so za vdor kasneje ovadili Orniga.
"Ko sem v osnutku Ornigove seminarske naloge, ki je govorila o ranljivosti sistema, ki ga uporabljajo skoraj vse evropske policije, prebral določene stvari, do katerih je prišel Ornig, sem bil zelo presenečen. Verjamem, da je Tetra varen sistem, vendar ima vse določene meje glede varnosti. Glede na njegove ugotovitve in njegovo veliko željo, da bi o ranljivosti Tetre obvestil policijske šefe, sem bil pripravljen pomagati, da pride do sestanka z vrhom policije, saj je šlo za varnost policije," je še povedal Bajuk. Dodal je še, da so na policiji Ornigu večkrat obljubljali, da bo prišlo do sestanka s policijskimi šefi, kjer bi lahko predstavil svoje ugotovitve, a do tega sestanka ni prišlo. Sojenje se nadaljuje 13. junija z zaslišanjem prič Igorja Bogataja in Mateja Kovačiča.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta