Večerov izlet: Odkrivanje zakladov vzhodne Istre

09.01.2024 06:00

V vzhodni Istri se skrivajo očarljiva srednjeveška mesteca, polna kulturne dediščine in vznemirljivih kulinaričnih užitkov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slikoviti Motovun nad dolino reke Mirne
Shutterstock

Kadar prečkate slovensko-hrvaško mejo na mejnem prehodu Jelšane in se po avtocesti zapeljete proti Reki, ste ob izhodu iz predora Učka deležni prvega pogleda na Jadransko morje. Pred vami se kot na dlani odpre Kvarnerski zaliv in od tam je le še kratek spust do morja. V varnem kotičku pod Učko, z vseh strani zavarovana pred vetrom, je našla svoj prostor Opatija, eden najstarejših turističnih krajev na Jadranu. Tukaj so že pred 180 leti iskali zdravje, oddih in zabavo premožni in ugledni popotniki iz nekdanje avstroogrske monarhije, ki je dala pečat podobi kraja. Na drugo stran zaliva vodi pot na Reko, v času monarhije pomembno pristaniško mesto, ki sta ga prav tako zaznamovala imperialistična arhitektura in življenjski slog.

Dekle z galebom, znamenita veduta Opatije
Shutterstock

In če Slovenci obmorske kraje še kolikor toliko poznamo, je notranjost Istre za večino nepopisan list. Tokratni Večerov izlet bo zato dobra priložnost, da na ta list izpišemo svojo zgodbo. Ne samo tiste, ki nam jo bodo predstavili lokalni turistični vodniki in ponudniki, temveč tudi tisto, ki se lahko zgodi samo v dobri družbi radovednih in optimističnih popotnikov, kakršni so običajno udeleženci Večerovih izletov. Če spremljate naše reportaže, potem veste, da se na Večerovih izletih vedno razširi prav posebno vzdušje, polno hudomušnosti in dobre volje. Namenili jo bomo viteškim konjenikom, iskalcem tartufov, hrvaški kulturni dediščini in neprekosljivi kulinariki. Raziskovanje vzhodne Istre v prvih toplih pomladnih dneh nam bo po zimski sivini pognalo kri po žilah in nam vzbudilo apetit po poletju.

Gledališki trg pred Hrvaškim narodnim gledališčem Ivana pl. Zajca na Reki
Shutterstock
REZERVIRAJTE TUKAJ

Program potovanja

1. dan, 8. marec: SLOVENIJA–REKA–OPATIJA–LOVRAN (večerja)

V jutranjih urah se bomo odpravili iz Maribora, Celja in Ljubljane proti Kvarnerju. Dopoldne se bomo ustavili na Reki, ki je več kot samo pristanišče. Zgodovinsko močno povezana tudi s Slovenijo je na prehodu v 19. stoletje tekmovala s Trstom za primat med pristanišči na severnem Jadranu. Sprehodili se bomo po središču mesta, spoznali palače in cerkve, doživeli tržnico in rivo ter se okrepčali na Korzu, kjer se domačini že stoletja srečujejo in kramljajo.

Koblerjev trg na Reki
Shutterstock

Pot bomo nadaljevali do Opatije, enega glavnih letovišč Avstro-Ogrske, kar se pozna tudi v arhitekturi in videzu mesta. Lokalni vodnik nam bo predstavil, zakaj je mesto tako zelo posebno in zakaj je tudi "prva wellness ženska", princesa Sissi, Opatijo izbrala za svoje letovišče. Popoldne bomo samo še odbrzeli v Lovran in se nastanili v odličnem hotelu Excelsior****. Še pred večerjo si bomo privoščili sprehod ob morju po sprehajalni poti Lungomare ali oddih v velnesu. Večerja bo priložnost, da se bomo bolje spoznali in pokramljali v noč.

Opatija je letoviški kraj z več kot 180-letno tradicijo.
Shutterstock
Shutterstock

2. dan, 9. marec: POTEPANJE PO NOTRANJOSTI VZHODNE ISTRE (zajtrk, večerja)

Po obilnem zajtrku se bomo podali na odkrivanje manj poznanega dela Istre. Najprej se bomo ustavili v Labinu, mestu z bogato meščansko in rudarsko tradicijo. V stari del mesta bomo vstopili skozi vrata sv. Florijana in se povzpeli do Fortice, od koder se nam bo odprl pogled na Rabac in Cres. Nekaj prostega časa bomo izkoristili za obisk številnih galerij in trgovinic, uživali v pisani arhitekturi starega mestnega jedra in pokramljali ob kavi. Nadaljevali bomo proti mestecu Barban, ki je že od leta 1696 prizorišče zgodovinske Trke na prstenac (Dirke za obroč). Spretni konjeniki z veliko hitrostjo ciljajo v majhen obroček, zmagovalca pa doletita velika čast in slava. Obiskali bomo muzej, kjer nam bodo prireditev predstavili in nam jo virtualno tudi približali.

Žminj leži v srcu Istre.
Shutterstock

Zgodnji popoldan bo priložnost, da v okolici Žminja pokusimo kakšno lokalno specialiteto ali posebnost. Naša naslednja postaja bo Pazin, ki s svojo lego nad pečino navduši vsakega obiskovalca. Radovedni se bodo za doplačilo z njegovo zgodovino spoznali v Kaštelu, za druge bo več prostega časa za sprehod po mestu. Ker bo že popoldne, se bomo samo še odpravili nazaj do Lovrana in uživali v prostem času pred večerjo.

Pazin je glavno mesto Istrske županije.
Shutterstock

3. dan, 10. marec: LOVRAN–HUM–MOTOVUN–SLOVENIJA (zajtrk)

Zadnji dan bo bolj kulinarično obarvan. Ko bomo zapustili hotel, bo že sonce na nebu, mi pa se bomo najprej ustavili v najmanjšem mestu na svetu – Humu. Malo bomo postali v mestecu, nato pa se sprehodili do Aleje glagoljašev, ki je posvečena glagolici, in se spoznali s starodavno hrvaško zapuščino.

Hum velja za najmanjše mesto na svetu.
Shutterstock

Nadaljevali bomo do Buzeta in obiskali destilarno Aura, kjer proizvajajo odlične likerje, žganje, gine in marmelade. Nekaj bomo pokusili, nato pa ''napadli'' njihovo trgovino z odličnimi, lokalnimi in avtohtonimi izdelki. Po degustaciji bo kratek vzpon na Motovun, simpatično istrsko mestece, bolj v zabavo kot napor, za nagrado pa bomo lahko v mestecu z užitkom in ob veličastnem razgledu na reko Mirno popili kavo ali kozarec vina. Zgodaj popoldne bomo že malo lačni, zato bomo pokusili še eno istrsko specialiteto – tartufe. Že v antiki je tartuf slovel kot afrodiziak, v sodobnem svetu pa kot nepogrešljivi del kulinarike. Zagotovo nam bodo okusi približali lokalno naravo in sožitje stoletij v pripravi sodobnih jedi. Tartufe bomo samo degustirali, pozno kosilo pa kombinirali s pivom. Bujska pivovarna je izdelavo kraft piva privedla do mojstrstva. Ob kosilu bo degustacija tako zagotovo prijala, spoznanje, da smo ta dan okusili lokalne specialitete, pa tudi. Za konec se bomo samo še odpeljali proti Sloveniji in zvečer že pripovedovali domačim o Istri, kakršne nismo poznali, čeprav je tako blizu in tako bogata z doživetji.

Tartufi so kulinarična značilnost Istre.
Shutterstock

CENA: od 399 €

AKTUALNA CENA (do preklica, pri najmanj 40 potnikih): od 369 €

Cena vključuje:

· avtobusni prevoz iz Maribora, Celja in Ljubljane po programu

· dva polpenziona v hotelu Excelsior**** v Lovranu v dvoposteljnih sobah

· vstopnino v muzej Trka na prstenac

· malico/degustacijo v Žminju

· degustacijo proizvodov Aura

· degustacijo tartufov

· kosilo in degustacijo piva San Servolo

· organizacijo in izvedbo potovanja

Katedrala sv. Vida na Reki
Shutterstock

Obvezna doplačila:

· doplačilo za manjšo skupino 30 do 39 oseb: +25 €

· doplačilo za manjšo skupino 20 do 29 oseb: +50 €

· lokalna turistična taksa: okoli 2 € na osebo na noč

Vstopna mesta: Maribor, Celje, Ljubljana

REZERVIRAJTE TUKAJ
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.