Večerov izlet: Pridružite se nam na odkrivanju zahodne Turčije, zakladnice stoletij

Večer Večer
01.02.2024 06:00

Na potepu po zahodni Turčiji bomo občudovali tako ostanke stoletne kulture, ki so vidni v Carigradu, Bursi, Pergamonu, Efezu in Pamukkalah, kot tudi pridobitve sodobne Turčije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Panorama Istanbula 
Shutterstock

Dragi Večerovi popotniki, ponovno vas vabimo v pisano, dišečo in vznemirljivo Turčijo, deželo med dvema celinama, razpeto med modernim evropskim načinom bivanja in tradicijo, izvirajočo iz velikega in močnega Osmanskega cesarstva. Imperij, ki je obstajal dobrih 600 let, je pustil močne sledi v kulturi, arhitekturi in življenjskem slogu ne le na svojem ožjem območju, temveč tudi širše v Evropi, vse do Balkanskega polotoka, Bližnjega vzhoda in severne Afrike. Celo v slovenščini – poleg turške kave, bureka in sarme – najdemo nekaj besed, ki smo jih prevzeli iz turščine, na primer čutara, džezva, divan, koruza, šotor in še kakšno.

Na potepu po zahodni Turčiji bomo občudovali tako ostanke stoletne kulture, ki so vidni v Carigradu, Bursi, Pergamonu, Efesu in Pamukkalah, kot tudi pridobitve sodobne Turčije, čudovito urejene letoviške resorte z vrhunsko kulinariko, umetnost tkanja preprog, oblikovanja nakita in šivanja usnjene konfekcije ter galanterije. Prevzeli nas bosta obsežnost in radoživost prestolnice na meji med Evropo in Azijo, s starodavnimi mošejami, med katerimi je tudi znamenita, še vedno ne popolnoma raziskana Hagija Sofija. Potopili se bomo v omamne dišave bazarja pa tudi skrivnosti davnih knjižnic, templjev in gledališč, ki so zaznamovali razvoj zahodnoevropske kulture.

Pridružite se nam na odkrivanju zahodne Turčije, zakladnice stoletij.

REZERVIRAJTE TUKAJ
Razgled na Istanbul s terase 
Shutterstock

Program potovanja

1. dan, 25. 3.: let v Istanbul

Transfer iz Ljubljane do letališča Zagreb. Zbor potnikov na letališču Zagreb dve uri pred letom. Let do Antalye ter nato naprej proti Istanbulu. Po pristanku nas pri izhodu z letališča pričaka naš spremljevalec na potovanju. Sledijo transfer do hotela in namestitev ter večerja v hotelu na območju Istanbula.

2. dan, 26. 3.: Istanbul – nepozabna čarobna metropola

Zajtrk. Nato se odpeljemo na hipodrom, na katerem so se v preteklosti zbirali ljudje, in si ogledamo tri znamenite spomenike iz pozne antike. Sledi zunanji ogled Modre mošeje, prve mošeje s šestimi minareti na svetu. Mošejo so začeli graditi leta 1609 in jo dokončali leta 1616. Sledi najpomembnejša mojstrovina bizantinske umetnosti, Hagija Sofija (vstopnina ni vključena v ceno), ki je tudi na seznamu svetovne dediščine Unesca. Najprej je bila krščanska cerkev, nato mošeja, kasneje muzej, leta 2020 pa so jo ponovno spremenili v mošejo. Za zaključek dneva bomo obiskali egipčanski ali zeliščni bazar, ki se nahaja na severni strani mesta. Dovolite, da vas orientalske dišave in barve očarajo! Večerja in nočitev na območju Istanbula.

Začimbe na bazarju v Carigradu
Shutterstock

3. dan, 27. 3.: Istanbul–vožnja z ladjo po Bosporju (fakultativno)–Bursa

Zajtrk. Pričakuje nas fascinantna vožnja po Bosporju (fakultativno – za plačilo). Ob vožnji med obema obalama, med Evropo in Azijo, vlada harmonija preteklosti in sedanjosti, ki sega od blišča do nepopisnih lepot. Že od nekdaj je bivanje ob sladki vodi obal Azije štelo za privilegij mogočnih in bogatih. Med vožnjo bomo z ladje lahko opazovali mnoga lična hišna pročelja, gradove in palače. Nato se odpeljemo v Burso, antično Pruso, ki je bila od leta 1326 prvo glavno mesto osmanskih sultanov. Bogato, danes glavno mesto province se nahaja v rodovitni dolini, obkroženi z visokimi gorami. Ozke ulice, slikovite stare hiše, impozantne mošeje in gosto poseljene ulice bazarja, kjer diši po Orientu; mostovi čez soteske v središču mesta, romantična, stara pokopališča ob razkošnih modernih bulvarjih in znanih termalnih vrelcih – to je Bursa. Videli bomo mošejo Ulu in Koza Han, nekdanji bazar svile. Večerja in nočitev na območju Burse.

4. dan, 28. 3.: Pergamon–Kusadasi/Izmir

Zajtrk. Pot ob obali nas bo pripeljala vse do Pergamona. Tam si bomo med drugim ogledali Akropolo, najbolj pokončno antično gledališče, pa tudi temelje Zevsovega templja ter ostanke knjižnice, ki je bila, ob knjižnici v Aleksandriji, največja v tistem času. Tukaj so med drugim izumili pergament. Nato se preko Izmirja odpeljemo proti Kusadasiju. Večerja in nočitev na območju Kusadasija ali Izmirja.

Antični ostanki v Efezu 
Shutterstock

5. dan, 29. 3.: Efez–Pamukkale

Zajtrk. Današnji izlet nas popelje najprej proti Efezu, enemu največjih in najbolje ohranjenih izkopanih mest na svetu. Tempelj Artemide iz helenističnega obdobja sodi med sedem čudes sveta. Pod vladavino cesarja Avgusta je bilo mesto najpomembnejša trgovska metropola Male Azije. Gromozansko gledališče, ki ga je lahko obiskalo 24.000 ljudi, ter Celzova knjižnica pričata o visoko razvitem mestu. Sledi vožnja skozi plodno pokrajino velikega meandra po notranjosti dežele vse do Pamukkal, na hribu ležečega bombažnega gradu s terasami iz apnenca. Ob prihodu v hotel se boste imeli priložnost okopati v termalni vodi v hotelu. Večerja in nočitev na območju Pamukkal.

Apnenčasti bazenčki v Pamukkalah 
Shutterstock

6. dan, 30. 3.: Hierapolis–Antalya

Zajtrk. Ruševine znamenitega mesta Hierapolis se raztezajo nad apnenčastimi terasami. Tam je mogoče videti temelje Apolonovega templja iz 3. stoletja in razkošno rimsko gledališče pa tudi druge ostanke iz tistega časa. Nato sledi vožnja preko gorovja Taurus v Antalyo. Na poti postanek v tkalnici svetovno znanih turških preprog, kjer boste spoznali celoten proces ročnega tkanja in imeli priložnost ugodnega nakupa. Dve nočitvi z večerjo na območju Antalye.

Hierapolis 
Shutterstock

7. dan, 31. 3.: Antalya – slap Karpuzkaldiran

Zajtrk. Ogled Antalye, enega najlepših mest turške riviere z bogato vegetacijo in prekrasno kuliso gorovja Taurus v ozadju. Med drugim boste lahko občudovali mestno znamenitost, minaret Yivli Minare, in stolp z uro na Kalekapisiju, stari mestni trdnjavi, ter romantični stari del mesta s pristaniščem. Tukaj boste imeli tudi možnost ugodnega nakupa nakita in usnjenih izdelkov. Obiskali bomo zlatarno in doživeli umetnost izdelave nakita ter uživali v čudoviti modni reviji z usnjenimi oblačili. Za zaključek dneva si bomo ogledali še znameniti slap Karpuzkaldiran.

Pristanišče v starem jedru Antalye 
Shutterstock

8. dan, 1. 4.: odhod domov

Zajtrk. Skladno s časom leta transfer do letališča Antalya in let do Zagreba. Po pristanku sledi transfer do Ljubljane.

Opomba:

V primeru poznega čarterskega poleta se bo program odvijal v nasprotni smeri, z začetkom v Antalyi in koncem v Istanbulu, pri čemer bodo izvedeni vsi ogledi, kot je po programu predvideno.

Cena vključuje:

· transfer Ljubljana-letališče Zagreb-Ljubljana

· letalski prevoz Zagreb-Antalya-Istanbul in Antalya-Zagreb s pristojbinami, čarterski let in redna linija

· avtobusni transfer Ljubljana-Zagreb-Ljubljana

· 20 kg oddane in 7 kg ročne prtljage

· 7x nočitev v hotelih ali hotelskih resortih s 4* v standardni dvoposteljni sobi

· 7x polpenzion (zajtrk + večerja)

· 2x kosilo

· oglede z vstopninami po programu

· prevoze po programu s klimatiziranim turističnim avtobusom

· dobrodošlico slovenskega/hrvaškega spremljevalca in lokalnega vodnika v Turčiji

· organizacijo potovanja in zavarovanje rizika insolventnosti

CENA: 629 € po osebi

Cena ne vključuje:

· fakultativnih izletov in storitev

· vstopnine v Hagijo Sofijo

· dodatnih stroškov in storitev, ki niso predvideni v programu

· stroškov osebne porabe

· pijače ob obrokih

· zdravstvenega zavarovanja

· napitnin za lokalne vodnike in šoferje (cca 15 €/osebo)

Gledališče v Hierapolisu 
Shutterstock

Obvezna doplačila v agenciji:

· doplačilo za uporabo enoposteljne sobe (če oseba potuje sama) 160 €

Možna doplačila vodniku na poti:

· palača Topkapi cca 35 €/osebo

· Istanbul By Night cca 25 €/osebo

· z ladjico po Bosporju cca 40 €/osebo

· vstopnina v Hagijo Sofijo 25 €/osebo

· ples dervišev 25 €/osebo

· polet z balonom v Pamukkalah - več informacij in cena pri vodniku - starostna omejitev! (izvedba odvisna od vremenskih razmer in prostih kapacitet)

· akvarij v Antalyi cca 40 €/osebo.

Dodatni izleti se izvedejo, če je prijavljenih vsaj deset oseb. Cene in dodatne storitve so informativne. Organizacija dodatnih izletov in storitev, cena, vsebina in izvedba so izključno v pristojnosti partnerske agencije v Turčiji.

Kleopatrina kopel v Pamukkalah 
Shutterstock

Pomembno opozorilo:

Po turških predpisih mora biti vaš potni list veljaven še vsaj šest mesecev od vstopa v Turčijo.

Fakultativne izlete rezervirate in plačate direktno pri vodniku v Turčiji.

ČAS POTOVANJA: 8 dni/7 noči

MINIMALNO ŠTEVILO POTNIKOV: 35 v avtobusu in 140 v letalu

REZERVIRAJTE TUKAJ
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.