(VIDEO) AMZS odsvetuje nakup tega otroškega sedeža, ker ne more ustrezno zaščititi otroka

M.R.
11.04.2024 13:27

Pri testu otroških sedežev so ugotovili resne težave pri sedežu Peg Perego Viaggio Twist z osnovo Base Twist. Pri morebitnem trčenju lahko namreč sedež predstavlja nevarnost za otroka, opozarja Avto-moto zveza Slovenije (AMZS).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Test sedeža Peg Perego Viaggio Twist
AMZS

"Pri čelnem preskusnem trku s 15-kilogramsko lutko Q3, pripeto v nasprotni smeri vožnje, se je najprej od isofix osnove odtrgala podporna noga sedeža, nato pa se je od isofix osnove odtrgala tudi školjka sedeža – in skupaj z lutko otroka poletela naprej. Zato obstaja velika in resna nevarnost, da se otrok v primeru čelnega trka poškoduje," so v opozorilu zapisali na spletni strani AMZS

Poleg tega pa je ta sedež test z enako lutko in namestitvijo sedeža v smeri vožnje prestal z velikim tveganjem za poškodbe otroka. Tudi pri tem poskusu se je najprej od isofix osnove odtrgala podporna noga, nato pa so sile, ki delujejo ob trku, raztrgale plastično ohišje podlage in lutko vrgle navzgor in naprej. Zato obstaja nevarnost, da bi se lahko otrok udaril v sprednji sedež ali streho vozila. 

Pri AMZS zato odsvetujejo nakup tega sedeža, saj ob morebitnem trčenju ne more ustrezno zaščititi otroka. Pri tem pa še opozarjajo, da kupci na podlagi tega testa nimajo pravice do vračila kupnine ali zamenjave že kupljenega sedeža, ki sicer izpolnjuje zakonske zahteve.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta