(VIDEO) Evrovizija: Ob teh petih bizarnostih vas bo nocoj pobralo

Denis Živčec Denis Živčec
11.05.2017 10:15

Pred nami je drugi evrovizijski predizbor. Nekateri izvajalci so v Kijevu izbrali zelo izvirne pristope.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kijevska evrovizijska vročica je medtem izbruhnila v polni meri in v ukrajinski prestolnici se te dni ukvarjajo s številni ključnimi vprašanji. Kot recimo, kdo je v prvem polfinalnem večeru belgijski pevki Blanche uredil verjetno najhujšo pričesko v zgodovini izbora. Nastop, pri katerem je narobe bilo prav vse, razen skladbe City lights, ki je brez dvoma produkcijsko eno najbolj kvalitetnih in letos jasna potencialna radijska uspešnica. Kako dobra je skladba, dokazuje tudi belgijska uvrstitev v finale, četudi je Blanche na odru dajala vtis, da je pravkar nenaličena in z gumico v laseh prišla iz kopalnice, tako prestrašena, kot da poje pred strelskim vodom.

Na odru počila plošča


Organizatorji, z visokimi predstavniki zveze EBU in ukrajinske televizije UA: PBC na čelu, so v sredo sedli pred novinarje na vsakoletni novinarski konferenci. Povedali so, da so s potekom prireditve zadovoljni in da gre vse po planu. Skoraj. Dve minuti pred začetkom prvega polfinala je počila večja LED svetlobna plošča na evrovizijskem odru. Mojstri so k sreči ohranili hladno kri in ploščo zamenjali neverjetni dve sekundi pred začetkom prireditve. Zveza EBU trenutno ne želi komentirati ničesar o ukrajinsko-ruskem škandalu. Ukrajinci v Kijev niso pustili ruski pevki, ki je nekoč pela na Krimu, zato se je Rusija odločila tekmovanja ne prenašati in se umakniti. V Ženevi, kjer je sedež Evrovizije, so se odločili, da o Rusih in Ukrajincih do konca letošnjega izbora ne bodo razpravljali, niti o tem, ali bosta državi v bodoče kaznovani. Ničesar organizatorji niso vedeli niti o informaciji, da naj bi na kijevskem letališču vstop v državo preprečili dvema ruskima novinarjema.

{embed_youtube}https://youtu.be/SznlioGhq2k{/embed_youtube}

Večer očarljivih nesmislov


Romuni so se letos odločili za svež pristop in pripravili nalezljiv plesni komad, v katerem pevka Ilinica tri minute jodla. Del nastopa bodo tudi topovi, ki s skladbo sicer nimajo posebne povezave.

{embed_youtube}https://youtu.be/flKmU5Wd8oE{/embed_youtube}

Irsko zastopa 20-letni Brendan Murray s skladbo Dying to Try. Nihče ne ve, zakaj, a Brendan zveni kot ženska. Deklica, pravzaprav. Njegovega videz in glas je skrajno težko povezati in ob nenavadnem zvoku gledalcu na trenutke postane malce neprijetno. Pesem bo Brendan odpel pod velikim balonom. Ker ... pač.

{embed_youtube}https://youtu.be/qglb2vro94w{/embed_youtube}

Poznate misel, da je treba odnehati, dokler imaš še nekaj dostojanstva? V San Marinu očitno ne. Pevka Valentina Monetta je v zadnjih petih letih za San Marino pela štirikrat, leta 2015 pa je v dvorano sporočila točke. Le enkrat se ji je uspelo prebiti v finale. Letos bo to poskusila narediti z, roko na srce, zelo neizvirno, že stokrat slišano in niti ne zares dobro odpeto skladbo Spirit of the Night, pri kateri se nekaterim gledalcem zdi, da se nikakor noče končati. Družbo na odru ji letos dela pevec z imenom Kimmie Wilson.

{embed_youtube}https://youtu.be/dba69bFv6O4{/embed_youtube}

Estonska predstavnika Koit Toome in Laura bosta pela o tem, kako sta se izgubila v Veroni. Ne vemo, ali sta tam tudi res kdaj bila, niti kaj ima Verona opraviti z Estonijo, ampak ... očitno je njunemu tekstopiscu ime mesta pač bilo všeč.

{embed_youtube}https://youtu.be/WqancM8DSfQ{/embed_youtube}

In potem je tukaj še Hrvaška. Z naskokom najbolj čudaškim nastopom drugega polfinala. Že tako malce robustnega Jacquesa Houdeka na začetku nastopa vidimo v orjaški različici na LED zaslonu. In to kar dvakrat. Pevec se med nastopom ves čas obrača levo in desno in poskuša ustvariti vtis, da pojeta dve osebi. Nenavadna je tudi skladba My Friend, saj je odpeta v angleščini in italijanščini, v njej slišimo tudi operno petje. Ob malce kičastem ozadju, na katerem ob vrhuncu skladbe poženejo orjaške sončnice, so Hrvati letos odprli denarnice in si privoščili kup pirotehnike. Za vsak primer. Izjemno udaren nastop, ki povsem okupira čutila in gledalca pusti z vprašanjem: Kaj se je pravkar sploh zgodilo?

{embed_youtube}https://youtu.be/WJ0Zjlx4RIc{/embed_youtube}

Drugi polfinalni večer bo ob 21.00 na svojem drugem programu prenašala TV Slovenija. Komentiral bo Andrej Hofer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta