(VIDEO) Investitorji menijo, da niso odgovorni: Med gradnjo novega letovišča na Pagu naj bi uničili 500 metrov obale

M.R.
12.09.2023 14:25

Na območju Povljane na Pagu, kjer gradijo eko kamp in eko letovišče Aminess, je bilo uničenih vsaj 500 metrov obale, poroča spletni portal Morski.hr.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kraj Povljana na Pagu
Profimedia

Zapisali so, da je že s prostim očesom, celo s satelita, mogoče opaziti uničenje, ki so ga posneli tudi pretreseni turisti in domačini. Ko so to prijavili organom, je na teren prišlo več inšpekcij. Rezultat: več kot 60 tisoč evrov kazni za investitorja. 

Nepravilnosti so odkrili na inšpektoratih za rudarstvo, okolje in delo. Prvi dve inšpekciji sta ugotovili, da je investitor obalo pokril z materialom, ki ga je izkopal na gradbišču, zaradi tega sta izrekli kazen v višini okoli 60 tisoč evrov. Tudi inšpektorat za delo je izvajalcu za nekaj časa zaradi nepravilnosti prepovedal uporabo gradbenega stroja, gradbeni inšpektorat pa nepravilnosti ni ugotovil.

Investitor je odgovoril, da je do zdaj dobil dva prekrškovna naloga, ki pa še nista pravnomočno potrjena, saj so se pritožili. Hkrati zagotavljajo, da je dostop do plaže že ves čas omogočen vsem, da pa ljudi opozarjajo, naj se ne zadržujejo na gradbišču, saj je to nevarno. 

Skupina Aminess upravlja s 13 hoteli in 4 avtokampi, ki imajo ekološki certifikat Ecocamping. Dodeljuje ga nemško združenje. Prav zaradi tega so se odločili za gradnjo novega resorta na Pagu. Zavračajo, da so z gradnjo izvedli ekocid, kot so to v prijavi zapisali lokalni prebivalci. 

Zatrjujejo, da želijo po končanih gradbenih delih posaditi tudi avtohtone vrste rastlin in poskrbeti, da bo okolica čimbolj podoba izvorni obliki. Pravijo tudi, da niso "zmleli" obale, kot so to navajali prijavitelji, prav tako pa menijo, da to potrjuje tudi inšpekcija. "To pa tudi ne bi bilo v interesu lokalne skupnosti, investitorja in bodočih gostov," je uprava skupine Aminess zapisala v odgovoru portalu Morski.hr.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta