(VIDEO) Najslavnejša varuška na svetu: Premočene kostume smo med snemanjem sušili s sušilci za lase

Saša Britovšek Saša Britovšek
09.09.2019 06:02

"Bila sem srečnica, ki so jo povabili, da bi igrala tiste čudovite vloge," je ob podelitvi beneškega zlatega leva povedala legendarna igralka Julie Andrews.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Angleška igralka Julie Andrews, ki danes šteje 83 let, je bila pred dnevi na Beneškem filmskem festivalu počaščena z zlatim levom za življenjske dosežke. Zvezdnica, ki je svetovno filmografijo najbolj zaznamovala z nepozabnima vlogama dveh večnih varušk, leteče Mary Poppins in romantične Marije v muzikalu Moje pesmi, moje sanje, je velik del svoje kariere posvetila odrskim muzikalom na Broadwayu. Na začetku igralske kariere leta 1964 je upodobila srčno Mary in zanjo prejela oskarja za najboljšo žensko vlogo ter takoj postala mednarodna zvezda. Leto pozneje je sledila vloga Marije Von Trapp v Moje pesmi, moje sanje, ob tem pa so se ji na široko odprla vrata v filmski svet. Med njenimi odmevnejšimi vlogami so tudi nosilna vloga v filmu Victor Victoria, pa v filmu Amerikanizacija Emily, v Hitchcockovem Raztrgana zavesa, Draga Lily, Princeski dnevnik.
Ob prevzemu nagrade je povedala, da je bil čas, ki ga je posvetila filmski karieri, zanjo pravi blagoslov, in da je bila le mlada srečnica, ki so jo povabili, da upodobi te čudovite vloge. Direktor festivala Alberto Barbera je zbrane spomnil, kako je Andrewsova uspela izstopiti iz okvirjev zvezdnice družinskih filmov in zaznamovala filmsko zgodovino.

V vlogi Marie v muzikalu Moje pesmi, moje sanje
Foxfilm

​Spomini s snemanja muzikala Moje pesmi, moje sanje

Muzikal pa je seveda zaznamoval tudi njo, tako kot je ona s svojim kristalno čistim glasom očarala ljubitelje filma in postala inspiracija za obisk avstrijskega Salzburga. Mozartovo mesto privablja mnoge generacije turistov, ki želijo doživeti prizorišča, na katerih se je snemal film. Tudi Julie Andrews se je vrnila na Tirolsko in to ob 50-letnici te uspešnice. Ameriško televizijsko ekipo je popeljala po svojih najljubših lokacijah in obujala spomine: kako so vztrajno padali v vodo ob snemanju prizora na čolnu, kako so garali od zore do mraka šest dni na teden, kako so čakali na sončni žarek, da so lahko posneli njeno tekanje na znamenitem vrhu zelenega hriba, kako so jo z vpreženim vozom peljali na prizorišče in s sušilci za lase sušili premočene kostume. Posnetke iz zraka, kakršne danes snemajo majhni droni, je takrat ustvaril pogumni snemalec v velikem in glasnem helikopterju, ki je preletaval Andrewsovo in jo včasih s svojim vetrom prekucnil po tleh. 

Christopher Plummer je priznal, da mu je bila Julie malo všeč že pred snemanjem filma, a se ji ni drznil romantično približati.   

Oprah je edina uspela spet združiti družino Von Trapp

Družino Von Trapp je pred nekaj leti v svojem televizijskem studiu prvič po snemanju filma združila Oprah. Od same premiere filma leta 1965 se namreč sedmerica otrok nikoli ni srečala. Celo glavni igralec Christopher Plummer se je kmalu po premieri filma distanciral od tega življenjskega poglavja. In tudi tokrat je otroško četico z znamenitim vojaškim piskom na oder poklical kot kapitan Von Trapp. Oprah si je drznila tudi vprašati, kar se je dolga leta špekuliralo, kako je glavnima igralcema uspelo ustvariti takšno čutno kemijo. Sta jo res le igrala? Plummer je povedal, da mu je bila Julie v resnici všeč, odkar jo je videl igrati na Broadwayu, a na snemanje v Salzburg je prišla kot mlada mamica z otročkom. ''Zato sem si rekel, da bom raje držal roke stran,'' se je pošalil šarmantni kanadski igralec.
{embed_youtube}https://youtu.be/pg0ex72yHi4{/embed_youtube}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta