(VIDEO) S Pohorja uspešno rešili 40 "ponesrečencev"

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
04.11.2017 16:01

Regionalna reševalna vaja Mariborsko Pohorje 2017 potrdila dobro pripravljenost in predvsem usklajenost služb ter poskrbela za zadovoljstvo odgovornih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi reševalci z višine so imeli danes precej dela.
Sašo Bizjak

Številni okrvavljeni poškodovani, tudi nekaj mrtvih in pogrešanih, predvsem pa še več članov reševalnih ekip s specialnimi vozili in tudi reševalnimi psi. Strmoglavljeno manjše letalo in na tla padla gondola krožne kabinske žičnice. To je bil prizor, ki ga Mariborsko Pohorje k sreči ni vajeno, danes pa je bilo to prizorišče regionalne vaje zaščite in reševanja Mariborsko Pohorje 2017. Sodelovalo je 185 reševalcev, ki je uspešno rešilo 40 oseb.

Tudi reševalci z višine so imeli danes precej dela.
Sašo Bizjak

Potrjena odzivnost ekip

"Zelo sem zadovoljen", je dejal Andrej Verlič, koordinator v Marpromu, sicer upravljavcu Mariborskega Pohorja, in nadaljeval: "Glavni namen te vaje je bil predvsem, da ugotovimo sposobnost koordiniranja medsebojnega usklajenega delovanja raznih služb. Veliko število raznih služb je bilo vključenih v to akcijo in veseli smo rezultatov, na drugi strani pa tudi ugotovitev, kaj lahko še izboljšamo, popravimo, ampak po sedanjih ocenah je vaja v celoti uspela." Čeprav Verlič priznava, da na Pohorju v zadnjem obdobju ni bilo treba reševati ljudi iz gondol - ne zaradi nesreč, ampak predvsem zaradi okvar -, se zaveda, da so nekatera druga smučišča v pretekli sezoni imela te težave, zato je zadovoljen, da so ekipe, ki bi jih v takem primeru potrebovali za pomoč, ustrezno usposobljene. "Ta vaja dokazuje, da so vse službe odzivne, da so v stanju hitro pristopiti k reševanju. Dejstvo je, da vsega tega Marprom, kot upravljavec, ne bi uspel, če ne bi imel na razpolago tudi ekip drugih služb, ki so usposobljene za reševanje," je še dejal Verlič.

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Med gledalci tudi veliko tujcev

Tudi 60 gasilcev Gasilske brigade Maribor, prisotni so bili s kar približno 30 vozili, se zaveda, da je preverjanje znanja dobrodošlo. "Pokazalo se je, da službe ustrezno komuniciramo, sodelujemo, potrebne je bilo veliko koordinacije, ker je šlo za težko dostopen teren, vključena je bila gondola, tudi reševanje z višine z vrvno tehniko," je dejal vodja intervencije gasilcev Sandi Šeligo.

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta