Volkswagen investira in predstavlja električno limuzino

Janez Kovačič Janez Kovačič
14.07.2022 05:00

Nemški koncern vlaga veliko denarja v proizvodnjo baterij, hkrati pa predstavlja povsem novo električno limuzino ID. aero.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tovarna

Nemški koncern Volkswagen je napovedal, da bo investiral 20 milijard evrov v skupno podjetje s partnerji, ki se bo ukvarjalo z razvojem in proizvodnjo baterij za avtomobile. S podjetjem, ki naj bi zaposlovalo 20.000 ljudi, si želi VW zagotoviti vodilni položaj na področju električnih pogonov. Poleg razvoja baterij za vozila se bodo v podjetju ukvarjali tudi z raziskavami uporabe različnih materialov v konstrukciji baterijskih sklopov ter z različnimi načini shranjevanja energije.

Ob tem je matični VW na Kitajskem predstavil svojo novo električno limuzino ID. aero. Za zdaj gre za študijo, avto oziroma štirivratna limuzina je razvita posebej za kitajski trg, prihodnje leto pa naj bi ponudili tudi izvedenko za Evropo in Severno Ameriko; ta bo nastajala v nemškem Emdnu. V dolžino se bo ID. aero potegnil skoraj do petih metrov, zgrajen bo na koncernski platformi za električna vozila MEB.

Avto se bo dokazoval tudi z ugodnim količnikom zračnega upora 0,23, k čemur bodo po svoje pripomogla tudi posebej oblikovala kolesna platišča in pa vrata brez kljuk – prostor zanje bo osvetljen, tako da jih ne bo treba iskati v temi. Elektrika bo shranjena v bateriji s kapaciteto 77 kWh, po trditvah tovarne bo mogoče z enim polnjenjem prevoziti 620 kilometrov. Nemška tovarna s tem avtomobilom potrjuje načrt, po katerem naj bi do leta 2030 okoli 70 odstotkov vse prodaje predstavljali le električno gnani volkswagni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta