"Vsak pacient, ki pride na mojo kliniko, je mlajši od 45 let," pravi onkolog in opozarja predvsem na eno stvar

A.L.
25.08.2024 10:34

Glede na zaskrbljujoče trende je potrebno nujno ukrepanje v smislu ozaveščanja o pomenu zdravih prehranjevalnih navad, je prepričan onkolog.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Prehranjevalne navade vse bolj vplivajo na naše zdravje. Raziskave vseskozi potrjujejo, da je prehrana pomembno povezana s tveganjem za nastanek različnih oblik raka, novi podatki pa kažejo na zaskrbljujoč trend naraščanja števila diagnoz med mladimi. Onkologi po vsem svetu ugotavljajo, da so lahko spremembe v prehranjevalnih vzorcih ključne pri razlagi tega pojava.

Slabe navade, kot so visok vnos predelane hrane, nasičenih maščob in sladkorja so povezane z nastankom številnih bolezni. Vseprisotna industrijsko predelana hitra hrana vodi v kopičenje škodljivih snovi v telesu, ki povečujejo tveganje za nastanek raka. Ob tem se postavlja resno vprašanje, kako zaščititi mlajše generacije pred vse večjimi nevarnostmi za zdravje. Strokovnjaki kot ključna koraka pri preprečevanju raka med mlajšo populacijo poudarjajo nujnost izobraževanja in spremembe prehranjevalnih navad, piše Slobodna Dalmacija.

Nekoč je veljalo, da je rak bolezen starejše populacije

Onkolog Nicholas Christian DeVito z univerze Duke v Severni Karolini je za medije povedal: "Vsak nov pacient, ki pride na mojo kliniko, je mlajši od 45 let."  DeVito za takšno stanje glede na rezultate analize podatkov krivi nezdravo hrano, poroča Slobodna Dalmacija, ki povzema portal Danas.rs. Ob tem poudarjajo, da skoraj 75 odstotkov hrane, ki jo uživajo v ZDA, velja za močno predelano in polno aditivov in potencialno škodljivih sestavin.

Tudi znani srbski onkolog Vladimir Kovčin pove, da je nenehno naraščanje števila številnih bolezni med mladimi povezano s predelano hrano. "V predelani hrani je veliko emulgatorjev in drugih kemikalij, ki so lahko dejavniki tveganja za raka. Nekoč je veljalo, da je rak bolezen starejše populacije, danes je drugače. Generacije iz časa naših babic so odraščale in živele v nekoliko čistem okolju, jedle bolj naravno hrano in pile zdravo vodo. Na splošno je bilo v vodi in zraku manj kemikalij, hkrati so jedli manj predelane in konzervirane hrane," je dejal za Danas.rs.

Nicholas Christian DeVito je že pozval politike in predstavnike industrije, naj storijo več za zaščito ljudi pred škodljivimi izdelki. Povečanje števila diagnoz raka med mladimi predstavlja resen izziv za medicinsko skupnost in družbo kot celoto, opozarja. "Čeprav igra genetika pomembno vlogo, je vse bolj jasno, da k tveganju za nastanek bolezni prispeva tudi življenjski slog, predvsem prehrana. Glede na zaskrbljujoče trende je potrebno nujno ukrepanje v smislu ozaveščanja o pomenu zdravih prehranjevalnih navad."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta