Xiaomi v Barceloni predstavil novo serijo mobilnikov Xiaomi 13, v paradne konje vgradil sisteme kamer Leica

Gregor Grosman Gregor Grosman
27.02.2023 06:00

Za modela Xiaomi 13 in Xiaomi 13 Pro proizvajalec obljublja, da nudita široko paleto možnosti pri nastavitvi kamere, ki bosta navdušile tako ljubitelje fotografiranja kot profesionalne fotografe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Xiaomi 13 Pro, MWC, Barcelona
Xiaomi

Tehnološko podjetje Xiaomi s sedežem v Pekingu je še pred uradno otvoritvijo Kongresa mobilne telefonije MWC v Barceloni predstavil svojo najnovejšo linijo paradnih konj med mobilnimi telefoni. Pri oblikovanju serije Xiaomi 13 so na področju slikovne tehnologije sodelovali s podjetjem Leica, za mobilnika Xiaomi 13 in Xiaomi 13 Pro pa obljubljajo, da bosta uporabnikom ponudila popolnoma novo izkušnjo fotografiranja s pametnimi telefoni. Profesionalnim optičnim lečam Leica bodo v pomoč pri zagotavljanju kvalitetnih fotografij tudi številne napredne računalniške in programske zmogljivosti, sicer pa se mobilniki serije 13 ponašajo še z vgrajenim naprednim procesorjem Snapdragon 8 Gen 2. Da je nad predstavljeno serijo Xiaomi 13 navdušen, je na predstavitvi povedal tudi Steve McCurry, svetovno znani fotograf, prvi prejemnik nagrade Leica Hall of Fame Award in ambasador Leice. Med dogodkom je bil predstavljen tudi Xiaomi 13 Lite, ki po besedah proizvajalca nudi odlične portretne slike in razširjene možnosti fotografiranja za ambiciozne mlade odrasle.

V pomoč kameri tudi umetna inteligenca

Leica Vario-Summicron 1:19-2.2/14-75 ASPH sistem kamer v Xiaomi 13 Pro pokriva goriščne razdalje od 14 do 75 mm in je sestavljen iz 23 mm širokokotne glavne kamere z velikim 1-palčnim tipalom IMX989, 75 mm lebdeče telefoto kamere in 14 mm ultra širokokotne kamere. Tipalo IMX989 so prvič uporabili v Xiaomi 12S Ultra, z velikim dinamičnim razponom in hitrimi odzivi pa zagotavlja barvite slike z izrazitim kontrastom in definiranimi teksturami, ki razkrijejo vse podrobnosti, pojasnjuje proizvajalec. Xiaomi 13 ima razpon optičnega zooma od 0,6x do 3,2x, ima pa tudi 75 mm telefoto objektiv.

Xiaomi 13 Pro, MWC, Barcelona
Xiaomi

Za modela Xiaomi 13 in Xiaomi 13 Pro proizvajalec obljublja, da nudita široko paleto možnosti pri nastavitvi kamere, ki bosta navdušile tako ljubitelje fotografiranja kot profesionalne fotografe. Uporabniki lahko izbirajo tudi med dvema različnima fotografskima slogoma: Leica Authentic Look in Leica Vibrant Look. Uporabniški vmesnik naj bi bil enostaven za uporabo, Xiaomi pa ni zboljšal le hitrosti zajemanja fotografij, temveč tudi samodejno ostrenje določenih motivov v gibanju s funkcijo ProFocus.

Baterija napolnjena v 19 minutah

Mobilna platforma Snapdragon 8 Gen 2 ponuja izboljšano grafično obdelavo prek grafične procesne enote in izboljšano učinkovitost porabe energije za več kot 40 odstotkov v primerjavi s s Snapdragon 8 Gen 1. Tudi zmogljivost CPE in učinkovitost napajanja sta izboljšani za 37 oziroma 47 odstotkov. Uporabljeni procesor bi moral biti dovolj hiter za opravljanje vseh nalog, tudi računalniške fotografije, umetne inteligence v realnem času in za igranje iger, hkrati pa podaljšuje še življenjsko dobo baterije. 

Xiaomi 13 in Xiaomi 13 Pro sta opremljena s sistemom za upravljanje baterije Xiaomi Surge, ki uporablja lastno razvit polnilni čip Xiaomi Surge za daljšo življenjsko dobo baterije. Z baterijo s kapaciteto 4500 mAh je opremljen model Xiaomi 13 in naj bi zlahka z enim polnjenjem zdržal ves dan, pri čemer podpira 67 W žično hitro polnjenje in 50 W brezžično hitro polnjenje. Xiaomi 13 Pro ima še nekoliko zmogljivejšo baterijo s kapaciteto 4820 mAh in omogoča 120 W HyperCharge polnjenje. To pomeni, da se do 100 odstotkov zmogljivosti baterija napolni v samo 19 minutah. 

Xiaomi 13, MWC, Barcelona
Xiaomi

Xiaomi 13 je na voljo v klasičnih barvah - črni, beli in zeleni, ima ploski zaslon z ravnimi robovi in 2,5D ukrivljeno zadnjo ploščo. Opremljen je s 6,36-palčnim AMOLED zaslonom FHD+. Xiaomi 13 Pro ima 3D ukrivljeno keramično ohišje in je na voljo v dveh barvah: beli in črni, Nameščen zaslon je 6,73-palčni AMOLED WQHD+ s hitrostjo osveževanja 120 Hz. Obe napravi sta odporni proti prahu in vodi po standardu IP68. Proizvajalec obljublja, da bo za obe napravi nudil 3 generacije posodobitev sistema Android, skupaj s 5-letnimi posodobitvami varnostnih popravkov. Obljubili so še eno popravilo izven garancije brez stroškov dela v prvih 12 mesecih po nakupu. 

Za Xiaomi 13 Pro z 12 Gb sistemskega in 256 Gb uporabniškega pomnilnika bo treba odšteti 1299 evrov, za Xiaomi 13 z 8 Gb sistemskega in 256 Gb uporabniškega pomnilnika pa 1049 evrov. Xiaomi 13 Lite, ki bo na voljo v treh barvah: modri, roza in črni, pa bo stal v konfiguraciji 8 Gb + 256 Gb 519 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta