Z ladjo po Sredozemlju: Za vsako generacijo se kaj najde

Barbara Bradač Barbara Bradač
08.06.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pogled z balkona kabine
Barbara Bradač

"Križarjenje je vrsta potovanja, pri katerem se ljudje vkrcajo na križarko ali ladjo ter potujejo po morju ali rekah, običajno z več postanki na različnih destinacijah. Križarjenja so priljubljena oblika počitnic, saj omogočajo udobno bivanje na ladji in raziskovanje različnih krajev, ne da bi se vsak dan pakirali in selili v novo namestitev," je prva stvar, ki jo napiše Chat GPT na vprašanje, kaj je križarjenje. In prav ima.

Na vsaj osmih smo že bili z različnimi ladjami. Na prvem na prelomu tisočletja, na zadnjem lani. Križarke so v tem času postajale vedno večje, vedno bolj razkošne in z več dejavnostmi. Cene so postajale dostopnejše. ​​Včasih je križarjenje veljalo za nekaj cenovno težje dosegljivega, danes pa so cene primerljive z drugimi turističnimi ponudbami. V teh 20 letih je na ladjah vse več Slovencev, tako gostov kot tudi zaposlenih. Obstajajo križarjenja za različne okuse in interese, vključno s tematskimi križarjenji, kot so potovanja z glasbenimi skupinami ali posebnimi dogodki. Za nas je čar križarjenja, da je možno obiskati več destinacij na enem potovanju, ne da bi se ukvarjali z organizacijo prevoza, pakiranjem in iskanjem namestitve vsak dan nekje drugje. Tako smo na enem potovanju obiskali Rim, Neapelj, Palmo de Mallorca, Valencio in Marseille. Izhodišče je bilo v Savoni, kjer smo za dve kavi, tri kanolije in mineralno vodo odšteli 7,5 evra.

Na kopno sami ali z organizatorjem

Na izlete z ladje hodimo v lastni organizaciji, tako je le od nas odvisno, kaj bomo v katerem kraju počeli, zahteva pa to precej predpriprav. Na srečo to prevzame mož, ki še pred potovanjem poišče podatke, v katerem pristanišču pristanemo, ali je iz pristanišča organiziran shuttle, kako daleč je do mesta, kako je z javnim prevozom ... Pristanišče Civitavecchia je od Rima recimo oddaljeno približno 80 kilometrov. Običajno ima ladja postanek v pristanišču cel dan, kar pomeni, da vnaprej vemo, kaj si bomo v katerem mestu ogledali in kako bomo do tja prišli. Predvsem pa najpomembnejše - da se bomo pravočasno vrnili. Križarka namreč ne čaka. Seveda izlete organizira tudi ladjar, ki poskrbi za vse. Ali pa turistična agencija, če potujete z njimi.

Izlet v Pompeje
Barbara Bradač

Lani je bila Costa Toscana najnovejša ladja ladijske družbe Costa. S 186.364 bruto registrskimi tonami, dolžino 337 metrov in višino 65 metrov sprejme več kot 6000 potnikov in več kot 2500 članov posadke. Po teh podatkih je bila četrta največja ladja na svetu. Kljub temu da je za nas ladja predvsem prevozno sredstvo, ki omogoča svojevrstno preživljanje počitnic, se na ladji ogromno dogaja in ni nikoli dolgčas. Hrana in pijača sta na voljo tako rekoč 24 ur na dan, zabava in sprostitev pa nič manj.

Možno tudi varstvo otrok

Otrokom na ladji ni dolgčas. Dejavnosti so razdeljene po starostnih skupinah in so primerne za vse starosti. Za najmlajše igranje s pujso Pepo, za najstnike pa disko za otroke in igranje raznih video iger. Poskrbijo tudi za varstvo izjemno majhnih otrok. Neredko se zgodi, da starši v varstvo predajo nekaj let starega otroka in sami odidejo na večerjo. Otrokom je namenjen tudi poseben bazenski del z vodnimi atrakcijami.

Nekatere dejavnosti so vključene v ceno, za druge je potrebno doplačilo. Bari, lokali, restavracije, sladoledarna, solarij, velnes centri z masažami in lepotnimi saloni, bazeni, tobogan, diskoteke, kazino, več gledališč, kjer so vsak večer različne predstave ali koncerti, fitnes, kolesarjenje v zaprtih prostorih oziroma spinning, ponekod plezalne stene, na nekaterih ladjah tudi drsališče in val za srfanje je le nekaj dejavnosti za preživljanje prostega časa. V zadnjem času sledijo tudi modernim trendom in organizirajo tečaje kuhanja, pečenja pic, tudi tekmovanje za masterchefa med potniki. Domišljija pri dejavnostih na ladji pravzaprav ne pozna meja. Vsakič smo na novo začudeni, kaj vse je mogoče početi, medtem ko mirno plujemo po morju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta