Najdaljše potovanje z avtobusom na svetu

zur
11.04.2023 18:00

Indijsko podjetje Adventures Overland namerava ponuditi potovanje, med katerim boste v nekaj manj kot dveh mesecih prepotovali dvanajst tisoč kilometrov in 22 držav

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obljubljajo, da bo avtobus luksuzno opremljen.
Adventures Overland

Si predstavljate, da bi lahko dva meseca potovali od Carigrada do Londona, ne da bi za en sam trenutek sedli za volan? Indijsko podjetje Adventures Overland, ki organizira izlete in ekspedicije, namerava po poročanju televizije CNN uvesti storitev, ki so jo že označili za "najdaljše potovanje z avtobusom na svetu".

Avtobus, ki se bo na pot odpravil avgusta in na katerem je prostora za največ 30 potnikov, bo v 56 dneh prevozil 22 držav. Potniki se bodo na avtobus vkrcali v največjem turškem mestu, nato pa bodo z njim prepotovali ves Balkan, vzhodno Evropo, Skandinavijo in zahodno Evropo, dokler ne bodo prispeli v britansko prestolnico London. Med vrhunci dvanajst tisoč kilometrov dolgega popotovanja so vožnja s trajektom čez Finski zaliv, obisk Nordkappa, najsevernejšega rta Evrope, in križarjenje vzdolž norveških fjordov.

V ceno potovanja, ki bo znašala okoli 22.000 evrov, je poleg zajtrkov vključenih še 30 kosil in večerij ter bivanje v hotelih. Čeprav nekateri niso preveč navdušeni nad tem, da bi dva meseca naokrog potovali z avtobusom, pa podjetje Adventures Overland zagotavlja, da bodo potovanje izvedli s "posebnim luksuznim vozilom, zasnovanim za udobna potovanja na dolge razdalje". Potniki se bodo lahko udobno namestili na sedežih z nastavljivimi naslanjači, imeli pa bodo tudi veliko prostora za noge. Na voljo jim bodo vhodi za USB- in AUX-priključke, zložljivi pladenj ter nosilec za steklenico in lonček. Vsak potnik bo lahko na potovanje vzel dva velika kovčka.

Podjetje Adventures Overland je avtobusno potovanje do Londona uvedlo kot alternativo svoji liniji, poimenovani Road to London, ki naj bi jo uvedli že leta 2021. Navdih zanjo so bili hipijevski avtobusi, ki so v 50. in 60. letih prekrižarili svet. Toda podjetje te linije ni moglo uvesti, kot je pričakovalo, saj je speljana tudi čez Mjanmar, Kitajsko in Rusijo, ki pa so trenutno zaprte za mednarodne obiskovalce. Podjetje Adventures Overland sta leta 2012 ustanovila podjetnika Tushar Agarwal in Sanay Madan, ki sta organizirala razne ekspedicije, v okviru katerih so popotniki denimo s svojimi avtomobili v konvoju potovali od Indije do Londona ali po Islandiji in Rusiji. Zdaj je predstavilo svoje prvo čezcelinsko avtobusno potovanje.

"Vse poti po vseh državah smo temeljito proučili, s čemer bi radi zagotovili, da bo potovanje potekalo gladko in da se bodo lahko potniki na avtobus do Londona vkrcali vedoč, da so v varnih rokah," je povedal Agarwal. "Naša najvišja prioriteta je potnikom zagotoviti posebno in imenitno izkušnjo. Mi bomo poskrbeli za vso dokumentacijo, papirologijo, vizume in dovoljenja, da se bodo lahko potniki brezskrbno osredotočali samo na potovanje."

V Guinnessovi knjigi svetovnih rekordov je trenutno kot najdaljša vožnja z avtobusom na svetu vpisano 6200 kilometrov dolgo potovanje med perujsko prestolnico Limo in mestom Rio de Janeiro v Braziliji. Lani je švicarsko podjetje Rhaetian Railway postavilo rekord z najdaljšim vlakom na svetu, ki vozi po progi med Predo in Berguenom. Vlak sestavlja kar sto vagonov, celotna vlakovna kompozicija pa je dolga 1,9 kilometra. Avtobus do Londona naj bi iz Istanbula krenil 7. avgusta, v London pa naj bi prispel 1. oktobra, še poroča ameriški CNN. (zur)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta