Zaudarjala je po alkoholu in imela simptome vinjenosti, a trdi, da ni pila. Kar so ugotovili zdravniki, je neverjetno

A.L.
03.06.2024 14:15

Izkazalo se je, da 50-letnica res nima težav s prekomernim pitjem alkohola, pač pa ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

50-letnica iz Toronta je pogosto zaudarjala po alkoholu, imela je tudi simptome pijanosti. Vrtoglavica, dezorientacija in slabotnost so bile njena stalnica. Nekoč je med pripravljanjem kosila za otroke celo omedlela in z glavo udarila ob kuhinjski pult. A tu se nenavadna zgodba pravzaprav šele začne. Kljub vsem znakom in vonju, ženska ni spila niti kapljice alkohola, zgodbo povzema CNN.

Dve leti je obiskovala zdravnike, a ji nihče ni verjel. Zaradi simptomov, ki jih je opisovala, so vsi bili prepričani, da preveč pije. "Ves čas je hodila k družinskemu zdravniku, v dveh letih je bila sedemkrat na urgenci," je po poročanju CNN povedala Rahel Zewude, specialistka za nalezljive bolezni z univerze v Torontu.

Izkazalo se je, da 50-letnica res nima težav s prekomernim pitjem alkohola, pač pa jo pesti sindrom avtofermentacije. Gre za stanje, pri katerem glivice v črevesju s fermentacijo proizvajajo alkohol. Večina primerov je posledica prekomerne rasti dveh vrst glivic, znanstveniki pa pravijo, da je zavedanje o tem sindromu, ki ima družbene, pravne in zdravstvene posledice, ključno za pravilno diagnozo in zdravljenje.

Diagnoza šele ob sedmem obisku urgence

Tudi v primeru Kanadčanke zdravniki dolgo niso ugotovili, kaj povzroča neprijetne simptome, s katerimi se je nenehno soočala. Da bi lahko šlo za omenjeni sindrom, je posumil eden od zdravnikov ob njenem sedmem obisku urgence.

Prvi primer sindroma avtofermentacije je bil zabeležen leta 1946, ko je zaradi njega umrl 5-letni deček. 

Zdravniško poročilo iz julija 2013 pa je denimo dokumentiralo primer 61-letnega moškega, ki je imel več let pogoste nepojasnjene napade pijanosti, preden so mu diagnosticirali visoke ravni kvasovke, ki se uporablja za proizvodnjo piva. "Ta sindrom ni tako redek, kot mislimo, le redko ga diagnosticirajo," ob tem pravi Barbara Cordell, predsednica združenja za informacije in raziskave omenjenega sindroma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta