Zvezdana Novaković zmagala na festivalu glasb sveta

Intermedijska umetnica navdušila na tekmovanju profesionalnih pevcev balkanskega ljudskega izročila v Novem Pazarju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zvezdana Novaković je glasbeno žirijo in publiko prepričala s srbsko-makedonsko skladbo Da sam bistra voda, ki ji jo je nekoč prepevala babica.
Arhiv festivala

V Novem Pazarju v Srbiji je bil med 9. in 11. avgustom festival glasb sveta - Zeman World Music Festival. Osrednji dogodek je bilo vokalno tekmovanje, posvečeno pevski tradiciji balkanskega izročila. Med izbranimi desetimi finalisti in profesionalnimi pevci iz Srbije, Bosne in Makedonije je prvo mesto osvojila edina sodelujoča Slovenka, Zvezdana Novaković. Glasbeno žirijo in publiko je prepričala s srbsko-makedonsko skladbo Da sam bistra voda, ki ji jo je nekoč prepevala njena babica iz Srbije. Zvezdana je skladbo oplemenitila s sodobnim avtorskim aranžmajem in izvedbo.
Zadnje desetletje se aktivno ukvarja s tradicionalnim, grlenim petjem Balkana in slovanskih kultur, med drugim je magistrirala iz bolgarskega tradicionalnega petja v Plovdivu. Plod tega izobraževanja je avtorski projekt Slovena Voices, v sodelovanju z bolgarskimi ljudskimi pevkami iz dveh vodilnih ansamblov Bolgarije, Mysterious Voices of Bulgaria in Filip Kutev ansambel.
O Zvezdani, Ptujčanki in Mariborčanki, intermedijski umetnici, harfistki, skladateljici, performerki in pevki, ki je študijsko obredla že velik del Evrope, je treba povedati še marsikaj. Raziskuje zmožnosti svojega ustvarjanja v klasičnih in jazzovskih formah, pa tudi v tradicionalnih. Bila je celo desetletje ekspresivna solistka v mnogih projektih Carmine Slovenice, od Balkanice do Rusalk. Z odlomki iz programa dadaista Kurta Schwittersa Prasonata v izvedbi ansambla Kebataola in pod vodstvom Karmine Šilec je v Vroclavu kot prva Nepoljakinja osvojila grand prix na tekmovanju igralske interpretacije skladbe.
Nevsakdanje nemirna ustvarjalka je, od študija na mariborski Pedagoški fakulteti in diplome na graški Univerzi za glasbo iz jazza je iskala nove izraze v vseh mogočih projektih med teatrom, lutkami, etno, instrumentalno glasbo.
Kot mnogoplastna performerka sodeluje tudi v gledaliških predstavah in performansih z Jernejem Lorencijem, Karmino Šilec, Svetlano Makarovič, skupino Laibach, Vaskom Atanasovskim in drugimi.
Leta 2008 je šla za dva meseca v Indijo študirat indijski karnatik vokal, svoj izraz pa je našla tudi v brazilski glasbi. V Sofiji je magistrirala iz tradicionalnega bolgarskega grlenega petja. Pa še gotsko harfo se je učila in sodelovala v brazilskem bendu. Diagnoza je bila njen prvi avtorski projekt z režiserko Niko Bezeljak. Sledilo je čarobno sodelovanje s Svetlano Makarovič v Mini teatru in recital Lovec na ljudi. Potem je bila še Finska in od blizu je začutila Kalevalo. Zvezdana je nazadnje pristala v Göteborgu na podiplomskem študiju performativnosti in kompozicije v ljudski glasbi. V bistvu ji je, kot pravi, najbliže gledališče. Tudi na Borštnikovem srečanju se je že predstavila, lani z avtorskim projektom Zgodba o harfi, temelječi na finski pesnitvi Kalevala. Decembra lani je v Cankarjev dom pod naslovom Slovena voices pripeljala druščino ljudskih pevk iz Bolgarije. Letos oktobra pa bo začela voditi zbor Grlice na Vodnikovi domačiji v Ljubljani, povezovala bo ljudske, sodobne, obredne in avtentične skladbe za mešani zbor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta