Avtomobilska industrija: v španskem Seatu je stekla izdelava nujno potrebnih respiratorjev

Janez Kovačič Janez Kovačič
10.04.2020 05:17

V nekaterih tovarnah zadržujejo plače vodilnih in zaposlenih ali pa jih znižujejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Seat, ki je sestavni del nemške avtomobilske grupacije Volkswagen, se je deloma preusmeril v izdelavo nujno potrebnih respiratorjev. V bistvu so potrebovali zelo malo časa, o podobnem razmišljajo tudi v matičnem VW. 
Seat

Avtomobilska industrija se na različne načine sooča in bori s pandemijo. Ponekod so vsaj deloma preusmerili proizvodnjo v izdelavo nujno potrebnih medicinskih pripomočkov, marsikje so že zarezali v plače zaposlenih oziroma vodstva, nekateri pa že načrtujejo ponoven zagon proizvodnje.
Znano je, da je ameriški predsednik ukazal General Motorsu (GM), največji ameriški avtomobilski korporaciji, izdelavo nujno potrebnih respiratorjev. Kolikor je znano, proizvodnja še ni stekla, ker je treba prej izdelati orodja in še marsikaj drugega. Se je pa španski Seat, ki je sestavni del nemške avtomobilske skupine Volkswagen, zelo hitro reorganiziral in v tovarni v Martorellu (Barcelona) serijsko izdelujejo respiratorje. Najprej so zasnovali 13 prototipov, nato izbrali najprimernejšega. Ključen del je prilagojen elektromotor brisalcev vetrobranskega stekla. Tudi v matičnem Volkswagnu (VW) razmišljajo o izdelavi tega pripomočka; kot kaže, naj bi uporabili 3D tiskalnike. V VW jih imajo okoli 150, uporabljajo jih predvsem pri izdelavi sestavnih delov študij oziroma prototipov. Za sedaj še ni jasno, kako daleč so s tem projektom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta