Električni avtomobil je postal tudi politično orodje

Janez Kovačič
30.03.2021 06:00
Zdi se naključje in morda tudi je, a povsem nesporno je, da pandemija covida-19 sovpada z globalnimi in hkrati megalomanskimi spremembami avtomobilske industrije. Na obzorju je revolucija, primerljiva z nekaterimi tehnološkimi in posledično tudi gospodarskimi premiki v zadnjega pol stoletja. In temu je, kar je izjemnega pomena, dodana še okoljska komponenta.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Če se je še pred letom zdelo, da se avtomobilske tovarne nekako nedoločno in omahljivo ozirajo za električnimi baterijskimi avtomobili, sedaj mask ni več. Tisti, ki so bili na globalni avtomobilski sceni že doslej najpomembnejši igralci, se tej vlogi nočejo odreči: investicije gredo v silne milijarde, načrti dobivajo vse bolj natančne datume, porajajo se ne nova zavezništva, avtomobilska industrija, še posebno evropska, hoče avtomobil oprati precej problematičnega okoljskega imidža. Električni avtomobil je postal tudi politično orodje (in morda tudi orožje), pri čemer se utegnejo precej spremeniti odnosi in razmerja v trikotniku Kitajska-ZDA-Evropa oziroma Evropska unija.

Bistvo električnih baterijskih avtomobilov je baterija. Ta hip je predraga, da bi bili električni avtomobili cenovno konkurenčni, hkrati je produkcija večinsko v kitajskih rokah. Ta nekakšna narkomanska odvisnost postaja v globalnih politično-ekonomskih okoliščinah vse bolj moteča, zato se je Volkswagen kot eden največjih na zemeljski obli loteva z megalomanskim načrtom gradnje šestih gigaelektričnih tovarn baterij na evropskih tleh. Temu stampedu se pridružuje slovita Tesla, ki računa, da bo svojo veliko tovarno baterij v bližini Berlina zagnala čez kakšnega pol leta. Ampak ne gre zgolj za produkcijo.

Brez nižje cene baterije tudi električni avtomobili ne bodo oziroma ne morejo biti cenejši in konkurenčnejši. Zato je napovedna njihova pocenitev za 30 in celo za 50 odstotkov. Zdi se, da nihče ne drži križem rok. Porajajo se zavezništva, ki imajo v vizirju racionalno izrabo že uporabljenih surovin pri izdelavi baterij. Opazna je tudi okoljska vizija vsega tega početja: voda, najpomembnejša surovina življenja oziroma obstoja, je že od vsega začetka nepogrešljiva v avtomobilski produkciji. Počasi postaja jasno, da je treba njeno porabo zmanjšati na minimum, hkrati pa uporabiti tehnologijo za njeno ponovno uporabo oziroma reciklažo. Tisto, da še za v čevelj ni dobra, se zdi kot absurd in spomin na povsem drugačne čase.

Revolucija električnih baterijskih avtomobilov bo v prihodnjih desetih letih obrnila svet na glavo. Avtomobilska industrija je ključnega pomena ne le v Evropi, pač pa tudi v ZDA in vsekakor tudi na Kitajskem pa še marsikje. Opuščanje klasičnih pogonskih sistemov, ki delujejo na nafto, bo v tej šahovski partiji občutno vplivalo tudi na strateški položaj in vlogo največjih proizvajalk tega, hm, črnega zlata. Covid-19 je bil očitno tudi sprožilec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta