(FOTO) Insignia: ravno prav velika, ravno prav elegantna

Vinko Kernc
24.07.2021 05:00
Dogajajo se spremembe, ki niso nujno izboljšave. Izhajajoč iz tega, je opel insignia ravno prav stare šole, da je marsikateremu vozniku ljubša od najnovejših avtomobilskih primerkov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Opel insignia sports tourer: eleganca, prostornost, ergonomija in Oplova strela na motorni maski Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Ne glede na to velja začeti na začetku, pri videzu. Insignia je ravno prav stara, da je še čistokrvni opel, in pri Oplu, vemo, imajo s kombiji dolgo zgodovino. Pred več kot pol stoletja so izumili skovanko car-a-van, ki je postala sinonim za kombijevske karoserijske različice in ki se ji pri Oplu že nekaj časa odrekajo zaradi (imenitnejšega) izraza sports tourer. Tudi prav.

Prijetno okolje, nizko sedenje, lahkotnost vožnje in nestresno upravljanje zadostnega števila klasičnih stikal Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Insignia je srednje velik avtomobil, ki je vse bolj domena prestižnejših znamk, a insignii se, vsaj ko gre za videz, ni treba prav nič sramovati; morda je celo nasploh najlepši kombi v svojem velikostnem razredu ta hip. Najelegantnejši. Čeden vsekakor. In zakaj naj bi bilo znotraj drugače? Nikakršne pregovorno nemške okornosti ni tam zaznati. Prej avantgardnost.

Vinko Kernc

Med naprednejše reči, tako tehnično kot ergonomsko ali še kaj tretjega, štejemo projicirni zaslon (HUD) na prednjo šipo (in ne ceneno na plastično šipico nad merilniki), udobna in delno oprijemljiva sedeža z dobrimi nastavitvami ter odeta v prijetno usnje, nadpovprečno ergonomijo vožnje, digitalni radio (DAB), dva vhoda USB, en vhod SD, en vhod AUX, bluetooth, povezljivost s pametnimi telefoni, omrežje Wi-Fi, induktivno polnjenje telefonov, 12-voltno vtičnico in še kaj.

Vinko Kernc

Ravno prav stare šole? Osrednji zaslon je sicer občutljiv za dotik, a infozabavnemu sistemu vseeno služi pet gumbov; nastavitev osvetlitve merilnikov je intuitivna s klasičnim vrtljivim gumbom; preostalih gumbov je dovolj in večina ima logično mesto ter dobro mehaniko delovanja; in ne nazadnje - avtomobila s toliko merilnikov že dolgo nismo videli, med drugim ima tudi voltmeter in merilnik temperature motornega olja, vse skupaj pa je nastavljivo na (digitalnem) osrednjem delu merilnikov.

Vinko Kernc

Kaj bi mu smeli tudi zameriti: da nima kamere za vzvratno vožnjo, da parkirni pripomoček vidi fantomske objekte, da je pred sovoznikom nesorazmerno majhen predal, da nima zlaganja zunanjih ogledal in da ima zadaj zgolj zračne reže, torej nič temperaturne nastavljivosti.

Vinko Kernc

Takole gnana insignia ni cestni dirkač, a zlahka dosega visoka hitrostna povprečja na avtomobilski cesti, kljub njenim okroglim petim metrom dolžine pa jo je prav lahkotno voziti tudi v mestu. Malce moti slaba odzivnost na stopalko plina, a ni kritično. Vožnja je vselej udobna, ne glede na to, kje sedite, torej tako ko gre za vzmetenje kot ko gre za zunanji trušč in tresljaje.

Tradicija zavezuje in pri Oplu to zavezo odlično utelešajo v insignii. Ima vse, kar je na prvih mestih pomembnosti, da se človek v njej počuti dobro. Res dobro. Ravno prav.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta