(FOTO) Prenovljeni Opel crossland: Obraz za novo desetletje

Vinko Kernc Vinko Kernc
24.05.2021 05:00
Segment, v katerega sodi crossland, je ta hip najbolj rastoč v Evropi in v Sloveniji, zato mu, vsaj s tega stališča, kaže dobro. Po štirih letih prenovljen zdaj pri nas stane od 18.050 evrov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Opel crossland: nova prednja maska, ki ji pravijo vizir, daje skupaj z odbijačem prepoznaven videz prednjega dela. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

V segmentu malih športnih ali cestnih terencev je burno: v Evropi se je prodaja teh med letoma 2016 in 2019 podvojila, crosslandov so do prenove prodali skupno več kot 300 tisoč, pri nas pa več kot 2600. S tem je po prodaji drugi najbolj uspešni opel.

Sprememb ob prenovi ni veliko, so pa dobro opazne. Izstopa nova motorna maska, ki je podobna kot pri nedavno predstavljeni mokki in ki, kot pravijo, predstavlja Oplov podpis za naslednje desetletje. Izdatno spremenjen je tudi sprednji odbijač, ki daje, skupaj z novo masko, crosslandu povsem drugačen izraz prednjega dela. Zunanjosti so namenili tudi nova platišča, temno obarvane zadnje luči in na sredino zadka postavljen napis modela, žarometa pa sta po novem serijsko v tehniki LED.

Sedeža sta zdaj serijsko certificirano (bolj) ergonomska in z daljšim sedežnim delom. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Znotraj ni veliko sprememb, sta pa prednja sedeža serijsko s certifikatom AGR (kampanja za bolj zdrave hrbte), na voljo je brezžično polnjenje telefonov, posodobljen je infozabavni sistem Navi Pro (trirazsežnostna navigacija na osempalčnem zaslonu in glasovno upravljanje), crossland pa je tudi povezljiv s pametnimi telefoni (upravljanje nekaterih funkcij na daljavo) s pomočjo sistema Opel Connect.

Ko gre za tehniko, so pri Oplu dodelali pogonske sklope (tudi manjša poraba goriva) in se lotili podvozja: (nekoliko bolj togi) blažilniki so nastavljeni na novo in izboljšan je volan. Crossland, kot kaže, ne bo na voljo z električnim pogonom, saj ostajajo enaki motorji kot doslej. Trije so 1,2-litrski bencinski (60, 81 in 96 kW, slednja sta turbo) in dva sta 1,5-litrska turbodizelska (81 in 88 kW). Menjalniki so pet- ali šeststopenjski ročni, pri 96-kilovatnem bencinskem motorju je na voljo tudi šeststopenjski samodejni menjalnik, takšen pa je serijski pri 88-kilovatnem dizlu.

Vinko Kernc

Morda velja na kratko poudariti razlike med crosslandom in nekoliko manjšo (za sedem centimetrov dolžine) novo mokko, ki nastopata v istem segmentu. Crossland je nekoliko cenejši (v osnovi za 940 evrov, sicer pa za 6 do 7 odstotkov, odvisno od različice), znotraj prostornejši, bolj uporaben in vsestranski, medtem ko je mokka, tudi zaradi veliko več možnosti personalizacije, nekoliko bolj usmerjena v urban življenjski slog, obenem pa je na voljo tudi električna različica.

Vinko Kernc

Z novim paketom GS line (športnejši videz) so paketi za crossland trije, kar skupaj z omenjeno pogonsko tehniko v ceniku nanese 21 različic. Najcenejši je 1.2 60 kW edition (18.050 evrov), za 850 evrov je dražji elegance in za nadaljnjih 1350 evrov GS line. Dizli, po katerih bo verjetno zelo malo povpraševanja, se pričnejo pri 20.620 evrih.

Vinko Kernc

Glede na izkušnje pri nas največ stavijo na različico 1.2 T 81 kW, ki stane od 19.400 evrov, paketi pa naj bi bili zastopani v razmerjih 40 odstotkov za edition, 40 za elegance in preostalih 20 za GS line.

Vinko Kernc

Za prenovljeni crossland velja redni popust 1500 evrov, v primeru financiranja pa je še 630 evrov dodatnega popusta. Takole prenovljeni crossland naj bi v koledarskem letu našel okoli 700 slovenskih kupcev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta