(FOTO) Mercedes-Benzov EQV: Prvi električno gnani veliki luksuzni limuzinski kombi

Vinko Kernc
27.01.2021 05:00
Že pogled na EQV takoj pove, a je vseeno smiselno poudariti: EV je zgolj še ena motorna različica razreda V tretje generacije, ki so jo predstavili leta 2014. To seveda ne pomeni le (v osnovi enakega) zunanjega videza, pač pa tudi videz potniškega prostora in velikega dela (nevidne) tehnike, tudi podvozja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mercedes-Benz EQV: največja hitrost je 140 kilometrov na uro, za doplačilo pa 160. Dosega naj bi bilo za dobrih 350 kilometrov po standardu WLTP. Foto: Daimler
Daimler

Ključna razlika je, jasno, v pogonu, ki ga pri Daimlerju označujejo z eATS: motor in reduktor sta nameščena na prednji premi, poleg njiju sta tam še hladilni sistem in nadzorna elektronika. Elektromotor zmore stalnih 70 in kratkotrajnih 150 kilovatov in 362 njutonmetrov navora, kar se sicer sliši dovolj, a drži tudi, da s tem navorom premaga le osnovno različico V 200 d.

Klasični merilniki in štrleč osrednji zaslon, usnje v hladno modri barvi za zgornji del armaturne plošče in vratne obloge pa je s seznama doplačil. Foto: Daimler
Daimler
Daimler

Litij-ionska pogonska baterija ima nazivno kapaciteto 100 kilovatnih ur, od tega je uporabnih 90 kilovatih ur. Pomembno pri tem je, da je nameščena na dnu vozila, zaradi česar ima EQV nizko težišče in, kar je menda še bolj pomembno, da njegov notranji prostor ni okrnjen. Tako je EQV še naprej prostoren in razkošen limuzinski kombi za do osem oseb.

Daimler

Pri Daimlerju posebej izpostavljajo rekuperacijo zavorne energije, ki jo je mogoče z dvema zavolanskima ušesoma nastavljati ročno, pri čemer se da izbirati med petimi stopnjami; medtem ko najmanj intenzivna skorajda ni zaznavna, je mogoče z najbolj intenzivno (pri vožnji z nekaj predvidevanja) voziti brez uporabe zavorne stopalke. Tu je še način D auto, ki rekuperacijo prilagaja samodejno – tudi glede na podatke z navigacijske naprave (če je vnesen cilj), glede na omejitve hitrosti (ob pomoči ustreznega sistema za prepoznavanje znakov) in glede na podatke s tipal vozila (kamera, radar).

Daimler

Tudi EQV je moč polniti na različne načine, od domače polnilnice zmogljivosti enajst kilovatov, ki je tudi del dodatne ponudbe (čas polnjenja manj kot deset ur), do hitre polnilnice moči do 110 kilovatov, na kateri se baterija od 10 do 80 odstotkov napolni v 45 minutah.

Oznaka EQ, ki označuje ''električno inteligenco'', pa ne pomeni le pogonske tehnologije, ampak tudi mrežo polnilnic: mercedes me charge jih v Evropi ponuja preko 300 tisoč, seveda sem sodijo tudi polnilnice sistema ionity, katerega soustanovitelj je tudi Daimler.

Kako prepoznati EQV? Na zunaj po črni motorni maski, ki je ozaljšana s prečnimi kromastimi letvicami, po spojlerju na prednjem odbijaču, po oznakah EQV na bokih in zadku pa, jasno, po pokrovu električnega polnilnega priključka na prednjem levem blatniku pod žarometom. Znotraj je infozabavni sistem MBUX prilagojen električnemu pogonu: na 10,25-palčnem zaslonu so dodani podatki o toku polnjenja, času do zaključka polnjenja, toku energije med vožnjo in zgodovini porabe, poleg tega voznik tam upravlja vse funkcije mercedes me charge (tudi iskanje polnilnih postaj) in izbira med voznimi programi. Za EQV so pripravili tudi nekaj posebej njemu namenjenih dekorativnih barv in elementov.

Daimler

Večina zapisanega seveda velja tudi za gospodarsko različico istega avtomobila, za evito tourer. Pri tehniki je razlika predvsem v nekoliko višjem podvozju, ker pa je namenjen bolj gospodarskim dejavnostim, je tudi ustrezno manj razkošen. Tako je pri nas osnovna cena za EQV 77.277 evrov, za evito tourer 69.007 evrov, a znajo pri obeh že tradicionalno ponuditi še marsikaj sladkega. Pr slovenskem zastopniku načrtujejo letos pri nas prodati skupaj deset EQV in evitov.

Daimler
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta