(FOTO) Mokka je majhen, a pomemben opel

Vinko Kernc Vinko Kernc
28.04.2021 05:00
Po enoletnem premoru pošilja Opel na trge drugo generacijo mokke, malega športnega terenca. Tudi pri nas je že naprodaj za od 18.990 evrov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Opel mokka: tanke, a natančne linije in preproste poteze, pravijo pri Oplu. Foto: Vinko KERNC
Vinko Kernc

Pri Oplu ni nova samo mokka; pravijo, da se prav z njo začne novo obdobje te znamke, ko gre za tehnologije in za oblikovalski jezik, katerega osnovni moto je čisto, a poudarjeno. In za novo mokko se res zdi, da je utelešenje tega slogana – poleg logotipa ostajata dva prepoznavna elementa (oblika luči in značilna linija nad vrati do zadka), vse drugo je novo.

V primerjavi s prvo generacijo (2012-2019) je krajša za lepih 124 milimetrov, a večinoma na račun krajših previsov. Je tudi za 10 milimetrov širša, znotraj osnovnih gabaritov pa je podoba, ki s prejšnjo nima nič skupnega.

Notranjost: oko opazi oblikovno revolucijo in tehnično evolucijo.Foto: Vinko KERNC
Vinko Kernc

Razstrupljanje (''detox''), kot pravijo sami in s čimer imajo v mislih čistost oblike, velja tudi za kokpit z armaturno ploščo na čelu. Tam so zdaj digitalni merilniki na 12-palčnem zaslonu, info-zabavnemu sistemu pa služi 10-palčni zaslon. Čeprav je splošno znano, da nova mokka sloni na enaki platformi kot nekateri citroëni in peugeoti, znotraj ni najti kaj dosti francoskega, še celo dosedanje oplovske značilnosti so v veliki meri spremenjene. Še najbolj domači se zdijo gumbi na volanskem obroču in na osrednjem delu armaturne plošče.

Vinko Kernc

Še nekaj tako ali drugače pomembnih stvari pri novi mokki: nova platforma je (glede na prejšnjo mokko) prinesla zmanjšanje mase (120 kg) in povečanje togosti karoserije (15 %), zunanje luči LED so serijske (intellilux pa doplačilne), prtljažnika je od 350 do 1105 litrov oziroma pri električni od 310 do 1060 litrov, za notranje tresljaje in trušč trdijo, da so v tem hipu najbolj ugodni v segmentu, asistenčnih sistemov je do 16 in količnik upora zraka znaša 0,32, torej za 0,03 manj kot pri prvi generaciji.

Vinko Kernc

Motorji, ki delujejo na bencin ali na dizelsko gorivo, so vsi turbo. Bencinska trivaljnika imata 1,2 litra prostornine in 74 ali 96 kilovatov (205 ali 230 Nm), pri čemer je slednji lahko tudi v kombinaciji z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Štirivaljni dizel prostornine 1,5 litra zmore 81 kilovatov in 250 njutonmetrov.

Tako kot corsa je tudi mokka lahko električno gnana. Poganja jo 100-kilovatni motor (260 Nm), ki se napaja iz pogonske baterije kapacitete 50 kilovatnih ur, ki jo lahko polnimo z največ 100 kilovati. Tako se do 80 odstotkov napolni v pol ure, na 11-kilovatni domači polnilnici (3-fazni tok) pa je polna v petih urah in četrt. Polna baterija zadošča za 318 do 324 kilometrov vožnje po standardu WLTP.

Vinko Kernc

V ceniku so, upoštevaje štiri pakete opreme, devet bencinskih, dve dizelski in štiri električne različice. Najcenejša (cena iz uvoda) je 1.2T 74 kW edition, najdražja bencinska (1.2T 96 kW AT8 ultimate) stane 27.290 evrov, najcenejša dizelska pa 20.990 evrov. Električno gnana mokka stane od 33.540 do 38.140 evrov, pri čemer ni upoštevana subvencija Eko sklada. Pri zastopniku menijo, da bo pri nas najbolj priljubljena različica 1.2T 96 kW elegance, ki stane 21.490 evrov. Nekaj je tudi tokrat ugodnosti, med drugim popust ob začetku prodaje (950 evrov) in popust v primeru njihovega financiranja (650 evrov), v enem koledarskem letu pa naj bi pri nas prodali kakih 600 novih mokk. Le dobrih 40 naj bi jih bilo električno gnanih.

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta