Nič manj kot 37 osnovnih različic je na voljo pri kii sportage

Vinko Kernc Vinko Kernc
02.02.2022 05:00

Zdi se, da teče čas pri Kijinem sportageu še hitreje kot sicer. Uspešna tretja generacija je še živ spomin, a je tu že - peta! Nastala na novi platformi in tehnična sorodnica Hyundaievega tucsona je na našem trgu naprodaj za
od 24.999 evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kia sportage: po 29 letih je to že peta generacija, ki je od tucsona za poldrugi centimeter daljša in za pol centimetra nižja. 

Vinko Kernc

Pri Kii so tokrat prvič zasnovali sportage v dveh izvedbah, od katerih je ena namenjena zgolj Evropi. Razlik ni veliko: evropski sportage ima za 75 milimetrov krajše medosje, za 145 milimetrov manj skupne dolžine in nekoliko spremenjen prednji del (motorna maska in odbijač), s skrajšanjem pa je izgubil zadnje okence na stebričku C, torej za zadnjimi bočnimi vrati.

Na armaturni plošči je manj klasičnih gumbov, nekateri pa so se sposobni prilagoditi različnim funkcijam. Tudi sredinska konzola je zdaj povsem drugačne zasnove. 

Vinko Kernc

Je pa, jasno, v primerjavi s prejšnjo generacijo centimetrsko zrasel v vse smeri, le prednji previs je enak, za skoraj 90 litrov pa je večji prtljažnik: zdaj meri do 591 litrov oziroma povečan do 1780 litrov, odvisno od pogonske tehnike.

Po pričakovanjih je dobil novo obliko logotipov (kot EV6), celoten videz pa se naslanja na nov oblikovalski jezik. Nova platforma N3 naj bi med drugim zagotovila nižje težišče in večjo togost, vetrovnik pa je pokazal za dve stotinki boljši količnik upora zraka kot pri četrti generaciji, in sicer 0,31.

Vinko Kernc

Nove platforme prinašajo tudi boljša tehnična izhodišča za varnostne (in) asistenčne sisteme, ki jih je zdaj lahko 18 (pri prejšnji generaciji enajst): zdaj ima, denimo, sredinsko varnostno blazino (med prednjima sedežema) in inteligentna žarometa LED, za skupek elektronskih asistenčnih sistemov pa skrbijo do štiri kamere, osem ultrazvočnih tipal, tri radarska tipala in stalno v splet povezana navigacijska naprava.

Vinko Kernc

Kokpit se zdi po novem bolj eleganten, čemur pripomoreta dva 12,3-palčna (spojena) zaslona, ki gostita merilnike in infozabavni sistem in ki sta rahlo ukrivljena. V resnici je vse v notranjosti novo, vse do gumbov na volanskih prečkah.

Pri nakupu se bo treba odločiti tudi za eno od 13 barv karoserije (pri čemer je barvna ponudba zares barvna in takšni so tudi štirje novi odtenki), med barvno ali črno streho (slednja samo s paketom GT line), med tremi notranjimi ambienti, med različnimi platišči (18 ali 19 palcev), med petimi osnovnimi paketi opreme in med številnimi pogoni. Ta hip so na voljo naslednji pogonski sistemi. Bencinski motor 1.6 T-GDi je na voljo s 110 ali 132 kilovati, prvi je na voljo kot blagi hibrid, drugi je takšen serijsko, z obema pa je mogoče izbrati prednji ali štirikolesni pogon. Dizelski 1.6 CRDi zmore 85 ali 100 kilovatov, kot blagi hibrid (100 kW) pa je lahko tudi štirikolesno gnan. Menjalniki so ročni ali dvosklopčni, odvisno od motorja oziroma izbire kupca.

Cenik je glede na bogato ponudbo pogonov in petih paketov opreme pester, saj obsega kar 22 bencinskih in 15 dizelskih različic. Najcenejši sportage, ki stane 24.999 evrov, je 1.6 T-GDi 2WD LX start, a pri slovenskem zastopniku menijo, da bodo šle najbolje v promet različice 1.6 T-GDi LX edition (26.499 evrov) ali LX fresh (27.199 evrov). Blago hibridne različice so za okoli 1200 evrov dražje, prav toliko je treba doplačati za dvosklopčni menjalnik 7 DCT, dobrih pet tisočakov pa bo šlo za štirikolesni pogon. Pri bencinskih se to lahko sešteje v 1.6 T-GDi HP 132 kW AWD GT-line, ki stane 40.599 evrov.

Vinko Kernc

Pri dizlih je nekaj manj izbire. Različica 1.6 CRDi LP 85 kW LX edition, ki je najcenejša, stane 28.499 evrov, najdražji, 1.6 CRDi HP 100 kW 7 DCT AWD GT-line, pa stane 41.599 evrov. Pri tem gre za cene z vsemi tradicionalnimi popusti za gotovino, še nekaj nižje pa so cene v primeru financiranja.

Sportage bo kasneje na voljo tudi kot pravi hibrid v dveh različicah. Običajni hibrid bo imel ob motorju 1.6 T.GDi še elektromotor moči 44,2 kilovata, kar bo sistemu prineslo skupnih 169 kilovatov, priključni hibrid pa bo imel elektromotor moči 66,9 kilovata in skupno moč sistema 195 kilovatov. Čas prihoda na naš trg in cene še niso znani.

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta