Predlog je nesmiseln, pravijo Čehi o načrtu EU, da do leta 2035 preneha prodajati bencinske in dizelske avtomobile

02.10.2021 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Češki premier Andrej Babiš tik pred volitvami ponavlja češko nasprotovanje predlogu Evropske komisije.
Epa

Načrt Evropske unije (EU), da do leta 2035 preneha prodajati in posledično verjetno tudi izdelovati avtomobile z motorji z notranjim zgorevanjem (MNZ), je znan vse od letošnjega junija. Potrditi ga mora seveda Evropski parlament. Zdi pa se, da doseganje soglasja 27 članic skupnosti ne bo enostavno. Vsaj, če sodimo po tistem, kar prihaja iz Češke republike, in tistega, kar tam že nekaj časa oznanja predsednik češke vlade Andrej Babiš.

Ta je že pred časom za enega izmed čeških časopisov, sedaj pa še v spletnem klepetu/debati o nameri EU glede MNZ dejal, da je prepričan, da je "predlog nesmiseln in ga bo treba občutno spremeniti". Prepričan je tudi, da predlog uničuje avtomobilske tovarne in prav zaradi tega mu njegova vlada nasprotuje. "Ne moremo ljudem ukazovati, kakšne oziroma katere avtomobile naj kupujejo. S tem se bo morala spopasti tudi prihodnja vlada," je še dejal Babiš.

V Češki republiki je avtomobilska industrija močno razvejena. V državi s približno 10,7 milijona prebivalcev v tej industrijski panogi neposredno in posredno dela okoli 700 tisoč ljudi. Domača Škoda, ki je sestavni del koncerna Volkswagen (VW), je izjemnega pomena, hkrati pa na Češkem avtomobile izdelujeta tudi Toyota in Hyundai. Vsekakor je treba Babiševo napoved razumeti tudi v smislu volitev, ki bodo v začetku prihodnjega meseca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta