Avtomobilske tovarne sporočajo, kdaj ne bodo več izdelovale avtomobilov z motorji z notranjim zgorevanjem

20.08.2021 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
DS, ki je sestavni del grupacije PSA, bo električen od leta 2024. naprej, a naj bi še naprej ponujal tudi avtomobile z MNZ.
Tovarna

Avtomobilske tovarne so že v precejšnji meri objavile datume, do katerih naj bi z njihovih tekočih trakov vozili avtomobili, ki jih poganjajo motorji z notranjim zgorevanjem (MNZ). Zamenjali jih bodo elektrificirani avtomobili v različnih izvedbah. S tem se prilagajajo novim načrtom Evropske unije, ki računa, da se bo obdobje MNZ končalo leta 2035, še prej pa se bodo občutno zaostrili tudi predpisi o izpustih škodljivih plinov.

Modelski program italijanske Alfa Romeo ni pester, nič ni znano, ali bo morda športni terenec stelvio čez čas dobil električni pogon.
Tovarna

Glede končanja obdobja MNZ se precej zadržani ali pa morda tudi previdni pri FCA (Fiat Chrysler Automobiles), ki je skupaj s konglomeratom PSA (Peugeot, Citroën, Opel, DS ipd.) sestavni del letos nastalega koncerna Stellantis. To je po svoje vsaj nekoliko razumljivo, kajti Chrysler je ameriško avtomobilsko podjetje, ki ima v svojem programu tudi avtomobile, ki so glede okolja še nekaj bolj problematični. Je pa zadržan tudi italijanski Fiat, ki ima pod seboj vrsto znanih avtomobilskih imen oziroma tovarn. Po sedanji časovnici se zdi, da bo matični Fiat na električne avtomobile presedlal v letih od 2025 do 2030. Bolj natančni so načrti za Alfa Romeo in Lancio, dve avtomobilski tovarni, ki jim zadnja leta ne gre dobro. Čeprav pri Stellantisu pravijo, da spadajo Alfa Romeo, Lancia in DS v tako imenovani premijski grozd in imajo v načrtu nove avtomobile, ki bodo izkoriščali sinergijo koncerna, je prihodnost vsaj prvih dveh vendarle precej vprašljiva. Tako ali drugače, od leta 2027 naprej bo tovarna Alfa Romeo ponujala izključno električne avtomobile, ti pa bodo naprodaj le v Evropi, Severni Ameriki in na Kitajskem. Lancia naj bi izključno na električni pogon prešla leto prej, DS pa že leta 2024, vendar naj bi imel še naprej v programu tudi avtomobile z MNZ.

Načrti nekaterih drugih, ki so prav tako pomembni igralci na svetovnem trgu, so bolj ali manj znani. Pri koncernu Volkswagen, ki združuje dvanajst zelo različnih avtomobilskih imen, naj bi Bentley postal električen leta 2030, Audi tri leta kasneje, za Cupro, ki je znamka znotraj Seata, še ni povsem jasno, kdaj se bo to zgodilo. Matični Volkswagen pa naj bi se od MNZ poslovil v času od leta 2033 do 2035.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta