Prodaja avtomobilov v EU: Letošnji april je bil izjemen, vprašanje je, kakšno bo leto

Janez Kovačič Janez Kovačič
04.06.2021 05:00
Letošnje številke oziroma primerjalno statistiko o prodaji avtomobilov v Evropski uniji (EU) je treba jemati z nekaj rezerve. Razlogi so znani. Kljub vsemu je po svoje zanimiva primerjava lanskega in letošnjega aprila in pa prvih štirih mesecev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večer

V četrtem letošnjem mesecu se je prodaja osebnih avtomobilov v skupnosti povečala za visokih 218,6 odstotka. Jasno je, da je to vse od leta 2011 absolutni aprilski rekord. Kot že zapisano, je primerjava z lanskim aprilom specifična, saj je bil to mesec, ko je bila prodaja v tako rekoč vseh državah EU praktično onemogočena oziroma kapljična. Toda kljub ogromnemu odstotkovnemu povečanju je bilo aprila letos prodanih 862 tisoč avtomobilov ali 300 tisoč manj kot aprila 2019. To tudi pomeni, da je bil to eden najskromnejših četrtih mesecev od leta 2011, pri čemer običajno v aprilu v 27 državah EU prodajo od 850 tisoč do milijon avtomobilov.

Letošnji april je zanimiv zaradi izjemnega povečanja prodaje na nekaterih največjih evropskih trgih. Izjemno izstopata Italija in Španija. Naši zahodni sosedje so aprila kupili dobrih 145 tisoč avtomobilov in v tem pogledu zaostali edino za Nemčijo (229 tisoč). Toda to je bilo za nič manj kot 3276,8 odstotka več kot aprila lani. Tudi v Španiji je bila odstotkovna rast izjemna, in sicer se je prodaja povečala za 1787,9 odstotka (dobrih 78 tisoč vozil). Francija se je prav tako dobro odrezala (plus 568,8 odstotka, 140 tisoč vozil), medtem ko je največji in najpomembnejši evropski avtomobilski trg, kar velja za Nemčijo, zmogel »le« 90-odstotno povečanje, vendar je bila tamkajšnja prodaja v absolutnem pogledu daleč pred vsemi (229 tisoč vozil). Precej logično je, da v EU aprila letos, ko je prijem koronavirusa že precej popustil, ni bilo niti ene države s prodajnim minusom, v večini je bil plus kar trištevilčen.

Seveda je bistveno drugačna podoba letošnjih prvih štirih mesecev. Tudi to je pričakovano in razumljivo, saj so bili v tem času avtomobilski saloni vsaj deloma zaprti, vendar ne tako tesno in tako dolgo kot v enakem lanskem obdobju. Letošnja januar in februar sta bila še v rdečem, marec je že izjemno odskočil, še bolj seveda april. V letošnjih prvih štirih mesecih so v EU prodali 3,4 milijona avtomobilov, kar je bilo za 24,4 odstotka več kot lani. Če bi bili časi drugačni oziroma »normalni«, bi bilo to veliko in razveseljivo povečanje, tako pa je zgolj obliž na še nezaceljene rane.

Med najpomembnejšimi trgi tudi v tem času izstopata Italija in Francija, medtem ko je Nemčija nekako standardna. Pri naših zahodnih sosedih se je prodaja povečala za krepkih 86,4 odstotka, prodanih je bilo malenkost manj kot 600 tisoč vozil. Očitno je lakota po avtomobilih v Italiji precej nenasitna, kar je vsekakor tudi posledica lanskega pustošenja epidemije predvsem po severnem delu države. Tudi v Franciji je bilo dokaj podobno, saj se je obseg prodaje povečal za natančno 51 odstotkov (582 tisoč vozil). Nemčija seveda tudi po prvih štirih letošnjih mesecih nosi zastavo največjega evropskega avtomobilskega prostora, vendar je bilo tam povečanje zelo zmerno, in sicer 7,8-odstotno (886 tisoč avtomobilov). Slovenija?

Aprilsko povečanje prodaje je bilo kar 131,9-odstotno, eno večjih med članicami EU. Štirimesečna rast je bila veliko bolj zmerna, in sicer je trg zrasel za 25,8 odstotka. To je malenkost več, kot je bilo povprečje EU.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.