(TEST) Mercedesov dizel, ki kljub astronomski ceni pusti izjemen vtis

Janez Kovačič Janez Kovačič
22.01.2022 05:00

V klasično karoserijsko limuzinsko eleganco zapakirani dizelski agregat ustvari avto, ki kljub astronomski ceni pusti skoraj izjemen vtis.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mercedes C se kaže z elegantno karoserijsko silhueto klasične štirivratne limuzine, ozkimi prednjimi in zadnjimi lučmi, skromnimi previsi preko koles, kratkim zadkom. 
Tim Kernc

Dizli so preganjani, menda izumirajoči. Če bi šlo pri tem avtomobilu predvsem za porabo, bi bil nujen temeljit razmislek. Žal ne šteje zgolj poraba.

Notranjost je, kakopak, digitalizirana. V ospredju je pokonci postavljen multimedijski zaslon, na katerem si lahko pričaraš navigacijo z izjemno grafiko.
Vinko Kernc

Dizelski štirivaljnik - šestvaljnih dizlov ni več v ponudbi - s 48-voltno blago hibridno tehnologijo (ki je bolj ali manj stuttgartski izum) vsaj na papirju ne obeta nekaj izjemnega ali presunljivega. Končno prenovljeni C ni kilogramski lahkokategornik, saj ima agregat na skrbi skoraj dve toni. In vendar te zmore precej zlahka presenetiti in tudi navdušiti. V opisani izvedbi je C 300 d izjemno prepričljiv, živahen, skoraj bliskovit, z visokimi potovalnimi hitrostmi in na koncu - tudi če voznik nima nežne noge -, presunljivo skromno porabo. Dokler ne izprazniš prvega rezervoarja za gorivo, se celo zdi, da nekaj ni v redu - kilometri kopnijo, a se nekako brezbrižno voziš mimo bencinskih (dizelskih) črpalk.

Prtljažnik je razmeroma plitek, toda ima uporabne kljukice in mrežico, tudi naslonjalo zadnjih sedežev je mogoče podreti kar iz njega.
Vinko Kernc

Zanimivo in zato vsekakor omembe vredno je, da je tovarniški podatek o povprečni porabi precej blizu realni porabi, ki je z manj kot šestimi litri navdušujoč adut. To ni pogosto, pa čeprav že nekaj časa velja novi merilni protokol WLTP, ki naj bi bistveno pripomogel k bolj realnim podatkom o porabi in izpustih. Za povrh je tudi ob pospeševanju (na voljo je zgolj devetstopenjski samodejni menjalnik, ki ga ne moreš nič "posiliti") udobno tih, kar je ali bi vsaj morala biti tudi ena izmed pomembnih lastnosti premijske avtomobilske ponudbe. In seveda se pojavi črv dvoma in premisleka, ki pač ne more (ne sme) zanemariti nekaterih drugih manj prijetnih lastnosti dizlov. Znova žal.

Prostornost sedenja zadaj ni nekaj, kar bi navduševalo.
Vinko Kernc

V prenovljeni (novi) podobi je mercedes C v limuzinski varianti pridobil nekaj dolžinskih centimetrov, za 25 milimetrov se je poredila tudi medosna razdalja, prtljažnik pa je kljub vsemu ostal volumensko enak. Stvar okusa, a vendarle je vprašanje, kdaj so bili mercedesi in še posebej C na pogled tako všečni kot sedaj: ozke luči, kratki previsi tako preko prednjih kot zadnjih koles, nizka silhueta oziroma skromen odmik od tal. Klasična in nalezljiva avtomobilska eleganca. To, da tam v nemškem Stuttgartu mercedese riše tudi "naš" Robert Lešnik, je zgolj omembe vredna podrobnost.

Tim Kernc

Notranjost je sodobna, kar pomeni povsem digitalizirana, premijska, prepričljiva. Multimedijski zaslon je res velik, postavljen pokončno, zelo intuitiven, predvsem pa s skoraj izjemno grafiko navigacije. Kot bi gledal TV. Ni nujno, da so ti ovalni zračniki všeč, a jih opaziš kot pomemben oblikovalski prispevek k všečni notranjosti. Na volanu je kar precej stikal, sredinski tunel med prednjima sedežema zajeten, sedenje zadaj kljub povečani medosni razdalji pravzaprav eno redkih, toda nespregledanih razočaranj. Hvalim uporabnost prtljažnika, ki ima nakladalni rob, a ni previsok, toda tam so kljukice, mrežica - kot v kakšnem plebejskem avtomobilu. Za povrh je mogoče naslonjalo zadnjih sedežev podreti tudi iz prtljažnika, kar je dodaten plus. Je kaj neobičajnega, čudnega? Izbor opreme, kajti ni bilo aktivnega tempomata, tudi ne ogrevanja sedežev, volana in podobno, to je nekaj, kar gre skupaj s prestižnostjo. In nazaj se vidi znosno, nič izjemno.

Vinko Kernc

Vsi ti plusi prinesejo končni censki seštevek, ki te zmore šokirati. To je cena prepričljivosti v številnih pogledih. Tretjič žal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta