(TEST) Ne posreči se vedno, toda 2008 je dobil podobo, ki ugaja

Janez Kovačič
01.02.2021 05:00
Preobrazba je bila opravljena skoraj dramatično. Nekdaj neizrazit in precej neopazen, zdaj z novim karoserijskim krojem in jasno uvrstitvijo med športne terence/križance.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odkar je peugeot 2008 športni terenec/križanec, je čednejši in zato privlačnejši na pogled. Pomembna sprememba. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Pogumna, celo (pre)drzna metamorfoza. Ne posreči se vedno, tokrat se je. Velja tudi za notranjost oziroma armaturno ploščo, bolj natančno - za sedaj že kar znameniti in še vedno precej kontroverzni položaj za volanom.

Armaturna plošča je digitalizirana, vozniku so na voljo različni videzi merilnikov, položaj za volan bo verjetno še dolgo precej kontroverzen. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

2008 je dokaz, kako pomembna je zunanja podoba avtomobila, pri čemer se zdi, da je bila prej omenjena metamorfoza opravljena še nekaj bolj posrečeno kot pri 3008 in še precej večjem 5008. Pri francoski avtomobilski hiši, ki ji šefuje nekdanji drugi človek konkurenčnega Renaulta, so ob tem na hitro spremenili še značaj vseh treh, saj so vsi trije nenadoma postali športni terenci/križanci in se tako učinkovito izognili eksodusu enoprostorcev oziroma karavanov. Spretno, predvsem pa pravočasno.

Prtljažnik ima dvojno dno, njegova prostornina bo zmogla ustreči manj številčni in prtljažniško nič razvajeni družini. 
Vinko Kernc

Čeprav je 2008 zvečinoma podedoval podobo notranjosti oziroma armature in zato tudi sedenje za volanom, se mnenja o tem, ali so s tem zadeli v polno ali ne, še vedno delijo. Možnosti sta namreč dve: ali si volan nastaviš nizko in merilnike opazuješ od zgoraj ali pa precej nizko, da ti skoraj pade v naročje, in merilnike vidiš skozi volan. Vsekakor je to pogumna, naj znova rečem, zelo drzna poteza, ki, čeprav vse skupaj poznamo že nekaj let, še vedno deli avtomobilsko publiko. Toda hkrati dokazuje novo samozavest francoske avtomobilske hiše, torej tisto, kar ji je doslej manjkalo. In zaradi tega si sedenje za volanom enkrat zasluži plus, drugič minus.

Vinko Kernc

Digitalizaciji so pri Peugeotu na široko odprli vrata, vendar so ostali pri nekaterih premišljenih rešitvah. Pod multifunkcijskim zaslonom so ohranili stikala, s katerimi nastavljaš klimo in še marsikaj in ti torej ni treba brskati po meniju multifunkcijskega zaslona. Praktičnost oziroma uporabnost potrjujejo kar lepo število odlagalnih prostorov, še posebej ugaja oziroma je uporaben zaprt predalček pod prej omenjenimi stikali. Podobo merilnikov si lahko nastavljaš na pet ali šest načinov, kar je vsaj zanimivo, možno je izbirati med tremi voznimi programi. Nazaj se vidi kot pri drugih, torej še kar, ne pa dobro, prtljažnik ima uporabno dvojno dno, seveda pa je - če je v mislih družinska raba - prej majhen kot velik. 2008 je SUV oziroma križanec, a nekaj enoprostorske praktičnosti je ostalo. Pametno.

Vinko Kernc

Bencinski agregat je živahnejše vrste, povrh dobro zvočno zadušen, tako da ni že prvi hip jasno, da je trivaljnik. Moči je ob relativno skromni teži precej, tistim, ki bodo hoteli nekaj več, bo prav prišel vozni program Sport - razlika je očitna. Se pa pri porabi še vedno kaže, da je treba tovarniške podatke jemati s precej rezerve. Recimo, da bo kmalu drugače.

2008 je čeden. Vse drugo je stvar takšne ali drugačne interpretacije.

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta