(TEST) Premišljeno sobivanje z električnim peugeotom 2008

Janez Kovačič Janez Kovačič
07.04.2022 05:00

Krajše vožnje niso problem, daljše zahtevajo načrtovanje poti in poznavanje električne polnilne mreže - kot pri vseh električnih avtomobilih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Navzven se e-2008 od drugih izvedenk tako rekoč nič ne razlikuje ali le minimalno, zlahka ga prepozna predvsem izurjeno oko.
Vinko Kernc

Ko je avto namenjen pretežno družinski uporabi, je vsakovrstnega eksperimentiranja precej manj. Vprašanje je zato logično: kako gresta skupaj peugeot 2008, ki je zlahka družinski križanec, in električni pogon, ki ga tare (še) kup otroških bolezni? Ni sporno - gre za premišljeno sobivanje. In to še posebej, ko je polnjenje razmeroma "skromne" baterije prepuščeno izključno javni polnilni mreži.

Tudi električni 2008 ponuja dokaj specifičen položaj za volanom, tudi vse drugo je bolj ali manj znano oziroma enako.
Vinko Kernc

Je pa prav najprej nekaj malega povedati o tem peugeotu, ki je bil še pred časom enoprostorec, po novem pa je križanec. Oblikovna metamorfoza se je dobro posrečila. 2008 sedanje in prejšnje generacije oziroma podobe sta si vesoljno različna. Pa ne velja le za 2008, temveč tudi za druge avtomobile tovarne, ki je že dobro leto sestavni del koncerna Stellantis. Karoserijska všečnost je bistvena, nihče ali skoraj nihče še ni kupil avtomobila, ki mu ne bi bil všeč. Ob tem se sprijazniš tudi s še vedno precej specifičnim položajem za volanom, ugaja ti dobra preglednost nazaj, fino je, ker imaš ključ v žepu in se ni treba ukvarjati z odklepanjem/zaklepanjem vrat, hvališ dvojno dno v prtljažniku za polnilne kable ipd. Toda problem dosega ostaja.

Vinko Kernc
Vinko Kernc

Baterija s kapaciteto 50 kWh po tovarniških zagotovilih zadošča za največ 320 kilometrov. Ampak mraz in zima, avtocestne vožnje in klanci ostajajo naravni sovražniki električnega pogona. V mestu oziroma ob pretežno kratkih vožnjah ni težav, rekuperacija je dobra, doseg ni problematičen. Če je avto družinski, greš menda tudi na malo daljšo pot. Recimo: smučarski (ali siceršnji) izlet iz Maribora na Roglo zahteva načrtovanje, vsaj prvič. Doseg se skoraj hipno prepolovi, zmanjšata ga avtocesta in klanec do smučišča. Nazaj sicer rekuperiraš kilometre oziroma doseg, toda brez postanka na polnilnici skoraj ne gre. Ko so zraven otroci, ki nimajo kakšnega posebnega razumevanja za zadrege električnega pogona, je načrt vožnje/polnjenja še toliko pomembnejši. Da plačevanja porabljene elektrike na javni polnilni postaji - če nimaš ustrezne kartice - niti ne omenjam!

Vinko Kernc

Torej - domača polnilna postaja in načrtovanje daljših poti sta sestavni del življenja s peugeotom e-2008. In še nekaj časa bo to kljub vsemu kar premišljeno sobivanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta