(TEST) Peugeot e-208: Premislek o elektriki

Janez Kovačič Janez Kovačič
14.03.2022 05:00

Najmanjši električno gnani peugeot je prepričljiv in smiseln na krajših relacijah, daljša pot zahteva načrtovanje – kot pri večini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Navzven ličen in všečen, neopazno drugačen od bencinske ali dizelske izvedenke
Vinko Kernc

Statistika pravi, da povprečen Evropejec vsak dan prevozi okrog 40 ali 50 kilometrov. Če si v tem statističnem povprečju, je peugeot e-208 nedvomno ustrezna izbira. Če je namenjen krajšim/mestnim vožnjam, se ob izdatni rekuperaciji, ustrezni izbiri voznega programa (eco, normal, sport) in primernem vremenu tovarniška napoved dosega (340 kilometrov po protokolu WLTP) niti ne zdi tako neuresničljiva, utopična. Dosegljivi kilometri kopnijo presenetljivo počasi, toda mraz še nekaj časa ne bo zaveznik električnih avtomobilov. Ogrevanje, uporaba brisalcev in še kakšen drug porabnik elektrike zažirajo v doseg, toda na kratkih relacijah to ni problem. Še toliko manjši, če je polnilnica doma. Ni dvoma - v mestu in na krajših poteh je suveren.

Tudi znotraj je bolj ali manj neopazno drugačen od bencinske ali dizelske različice.
Vinko Kernc

Dolge, avtocestne vožnje so naravni sovražnik električnih avtomobilov, tudi peugeota e-208. Čeprav polna baterija (50 kWh) napoveduje doseg okoli 310 kilometrov, je daljšo pot zelo smiselno načrtovati. Tisti hip, ko se potovalna hitrost približa dovoljeni avtocestni, doseg tako rekoč bliskovito kopni. Zlasti v mrazu je realen doseg ob takšni vožnji okrog 150 do 160 kilometrov, kar je skromno. Pomeni, da je treba vsaj približno vedeti, kje so električne polnilnice, in pri tem upoštevati, da se bo pot podaljšala vsaj za dodatno polnjenje baterije. Ni vedno enostavno.

Vinko Kernc

Peugeot e-208 je sicer ličen in navzven všečen avtomobil. Upoštevaje ceno in vse drugo je nujen temeljit premislek o tem, ali naj zapelje v domačo garažo – ne glede na statistiko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta