(TEST) Renault mégane conquest: Zunaj zelo mégane, znotraj bolj captur, v splošnem pa čeden kupejevski križanec

Vinko Kernc Vinko Kernc
18.02.2022 05:00

Velja za (skoraj) vse, a za conquest morda še posebej: ni pomembno, kaj je pod kožo, pomembno je,
da je kupcu všeč.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vinko Kernc

Conquest, ki se sicer na glavnih trgih imenuje arkana, je prepričljiv: na osnovi za mégane značilnih potez in še posebej obraza ter zadka je zasnovana danes vse bolj priljubljena karoserijska izvedba mešanca med kupejem in križancem, ki znotraj ponuja tipično Renaultovo okolje z vsemi dobrimi lastnostmi vse do prtljažnika. Čeprav je platforma cliova oziroma capturjeva, je karoserijsko conquest bolj mégane - pa ne le na (zunanji) videz. Mere namreč pravijo, da je conquest od mégana celo za več kot 20 centimetrov daljši in za slab centimeter širši, a gre slednje lahko tudi na račun črnih plastičnih obrob na kolotekih. Na drugi strani je od capturja za več kot 30 centimetrov daljši, za dobra dva centimetra širši in celo malce višji. Pogled v prtljažnik: s preko 500 (tekočinskimi) litri je krepko večji od capturjevega in še nekaj več od méganovega.

Kokpit: videz, ergonomija vožnje, počutje in sedeža so argumenti, ki govorijo v prid conquestu
Vinko Kernc

Ker je tudi medosje krepko daljše od obeh, je jasno, da je tudi notranjega prostora dovolj. Drži pa, da je izza volana to vseeno bolj captur: armaturna plošča je sicer nekoliko bolj oblih potez, a vseeno izstopajo merilniki, pokončen osrednji zaslon in blok komand za klimatsko napravo, ki so natanko takšni kot v cliu in capturju.

Vinko Kernc

Ne glede na to je treba pohvaliti položaj za volanom, vključujoč postavitev merilnikov in volanskega obroča, dober, izdatno nastavljiv in prijetno pokončen volanski obroč ter ergonomijo vožnje, posledično pa seveda tudi počutje za volanom. Hvala gre še na račun gumbov na volanskem obroču ter tistih za klimatsko napravo, tudi podajanje glavnih informacij je dobro, do pokončnega osrednjega zaslona smo še vedno malo zadržani, glasbeni predvajalnik (radio, glasba s ključka USB …) pa še vedno zasluži nekaj graje.

Vinko Kernc

Za pogon velja, kar smo že zapisali. Turbobencinski motor kaže velik potencial, je živahen, navorsko poskočen in nehote vabi k dinamični vožnji. A je tudi tu sparjen z Renaultovim dvosklopčnim EDC, ki sicer zna bliskovito pretikati med prestavami, a so njegovi odzivi prepočasni, da bi si celoten pogon zaslužil pridevnik športen. Kar pa seveda ne pomeni, da ni prijazen do povprečno zahtevnega voznika.

Glede na to, da je mégane klasična kombilimuzina, se kupci vseeno morda odločajo med conquestom in capturjem, ker sta križanca, torej nekoliko bolj dvignjena od tal - conquest je z 20 centimetri že blizu številkam pravih terencev. In če prištejete še večjo notranjost vse do prtljažnika, gre lahko dilema le še na račun dolžine (garaža?), cene (conquest je od primerljivega capturja v osnovi za dobrih pet tisočakov dražji), kot vselej pa tudi videza.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta