Upad prodaje osebnih avtomobilov na slovenskem trgu je bil julija nepričakovano velik. Na vrhu lestvice pa ...

22.08.2021 05:00
V sedmem letošnjem mesecu je prodaja osebnih avtomobilov skoraj strmoglavila, na letni ravni pa je vendarle še v plusu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dacia duster, športni terenec romunske tovarne, je vse bolj priljubljen med slovenskimi kupci. 
Janez Kovačič

Poletni meseci večinoma niso ugodni za posel z avtomobili. To velja tudi za letošnji julij. Toda upad prodaje osebnih avtomobilov na slovenskem trgu je bil julija nepričakovano velik, kajti kupcev je bilo za 31 odstotkov manj kot julija lani. Na letni ravni je stanje nekoliko bolj optimistično, saj je bila prodaja v sedmih mesecih za 2,9 odstotka večja kot lani, prodanih je bilo 35.435 avtomobilov.

Julij je bil skromen tako rekoč v vseh avtomobilskih razredih. Tudi športni terenci (SUV), ki vse bolj obvladujejo slovenski avtomobilski prostor, je niso dobro odnesli. Prodaja je bila manjša v vseh razredih, toda količinsko so bili mali športni terenci pred malimi avtomobili (916/733). Morda je razveseljivo, da je bil julij ugoden za priključne hibride (PHEV) in hibride (20/109), pa neugoden za električne baterijske avtomobile (EBA), saj se je njihova prodaja v primerjavi z lanskim julijem zmanjšala za krepkih 35,9 odstotka.

V sedmih letošnjih mesecih se je prodaja osebnih avtomobilov po statistki podjetja Ardi Int, ki jo pripravljajo za slovenske uvoznike in prodajalce avtomobilov, obdržala nad lansko v tem času. Plus je precej skromen (2,9 odstotka). Pričakovano je največ prodal Volkswagen, sledita mu Škoda in Renault itd. Med tistimi, ki so letos bistveno boljši kot lani, so bili Seat, Ford, Audi, Jeep ipd. Tudi na letni ravni je opazen osip zanimanja za električna baterijska vozila (EBA), kar je slaba novica. Kot smo že pisali, se njihova prodaja letos zmanjšala za 9,6 odstotka.

Na vrhu lestvice najbolje prodajanih avtomobilov je - kot že desetletja - renault clio. Toda opazno je, da je bil posel s tem avtomobilom letos za več kot polovico skromnejši kot lani (1362/2797). Za njim se je uvrstil še en renault, in sicer captur, za obema pa dacia duster, ki spada v razred športnih terencev/križancev. Njihovo moč oziroma popularnost potrjuje tudi podatek, da jih je bilo med desetimi najbolje prodajanimi avtomobili kar šest, med dvajsetimi pa osem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta