Volkswagen taigo: Mali cestno-terenski kupe tudi v Sloveniji

Vinko Kernc Vinko Kernc
26.01.2022 05:00

Volkswagen je lani poleti evropskemu trgu predstavil svoj ''južnoameriški'' taigo, te dni pa so prodajo tega kupejevskega mestnega terenca pričeli tudi slovenski trgovci. V tem hipu stane taigo pri nas najmanj 19.461 evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Volkswagen taigo: 16- do 18-palčna kolesa, serijska tehnika LED, osem barv karoserije, pet dekorativnih elementov in možnost črne barve strehe

Vinko Kernc

Argumenti za še en majhen cestni terenec v ponudbi te znamke so smiselni: ti so že v osnovi že lep čas nesluten prodajni hit, v Sloveniji je ta fenomen med tako majhnimi avtomobili morda še bolj izrazit, taigo pa pri tem zapolnjuje vrzel med polom in T-crossom.

Že mersko je taigo med njima, kar velja za širino in višino, je pa od obeh daljši zaradi podaljšane medosne razdalje in podaljšanega zadnjega previsa. Karoserijsko je namreč taigo kupe s položno zadnjo šipo, ki – da bi bilo prostora za glave potnikov zadnje klopi dovolj – zahteva podaljšan zadek. Zaradi tega pa ima taigo tudi prtljažnik znatno večji kot prej omenjena polo in T-cross.

Iz pola prenesena armaturna plošča, klasično stikalo za luči, serijski gumbi na volanskem obroču in možnost dekorativnega paketa v zeleni barvi

Vinko Kernc

To je treba podkrepiti z merami. Taigo je dolg 4,27 metra, širok 1,76 in visok 1,52 metra, kar pomeni milimetrske razlike med trojico v širini, centimetrske v višini ter decimetrske v dolžini. Medtem ko streže T-cross s 385 litri prtljažnika (polo: 351 litrov), pa ima taigo tam prostora 440 litrov, ki jih je moč povečati na največ 1222 litrov.

Notranjost z armaturno ploščo je oblikovno in tehnično bližja polovi. Merilniki so digitalni v dveh izvedbah: 8-palčni serijsko in 10,25-palčni, ki imajo tudi več pogledov, doplačilno. Infozabavni sistem ima lahko 6,5-, 8- ali 9,2-palčni zaslon, odvisno od izvedbe oziroma opreme, pri tem pa sta na voljo tudi zvočniški sistem znamke Beats Audio in brezžično polnjenje mobilnih telefonov. Pri Volkswagnu pravijo, da so skrajšali seznam doplačil, ker so taigu namenili več opreme že v paketih, vključno z za zdaj osnovnim. Sem sodijo tudi asistenčni sistemi, to so serijski sistem za nadzor vožnje znotraj prometnega pasu, sistem za samodejno zaviranje ter za večnaletno zaviranje in opozarjanje na utrujenost oziroma nezbranost voznika.

Vinko Kernc

V taigu ne bo dizelskih motorjev, hibridni pogoni pa le, če bo trg to zahteval. Tako sta zdaj na voljo le dva bencinska: litrski 3-valjnik zmore 175 ali 200 njutonmetrov oziroma 70 ali 81 kilovatov, 1,5-litrski 4-valjnik pa 250 njutonmetrov in 110 kilovatov. Najšibkejši ima ročni menjalnik, najzmogljivejši dvosklopčnega, pri srednjem pa je moč izbirati med enim ali drugim. Pogon je le na prednji kolesi.

Tri motorne zmogljivosti in trije paketi opreme dajo v ceniku osem različic. Najcenejši je 1.0 TSI 70 kW life (19.461 evrov), za 700 evrov je dražji z 81-kilovatnim motorjem, še za 1800 evrov dražji pa je 81-kilovatni z opremo style. Najcenejši R-line stane 22.470 evrov (1.0 TSI 81 kW), za slaba dva tisočaka pa dobi še menjalnik DSG. Najdražji je s 26.271 evri 1.5 TSI 110 kW R-line. Komur ne bo ustrezalo nobeno vozilo iz zaloge, bo na naročenega čakal dobrega pol leta.

V drugi polovici prihodnjega leta bo ponudbo obogatila opremsko osnovna različica taiga, ki bo za dobrih 1500 evrov cenejša. Med drugim bodo platišča za palec manjša in jeklena, manj bo asistenčnih sistemov in druge opreme, si pa takšen taigo na našem trgu po izkušnjah ne bo našel kaj dosti kupcev. Morda še primerjava z v začetku omenjenimi: taigo je s primerljivo opremo za okoli tri tisočake dražji od pola in okoli tisočaka cenejši od T-crossa.

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta