Zagon avtomobilske proizvodnje: Bi, ampak kako?

Janez Kovačič Janez Kovačič
14.04.2020 12:36

Zdi se, da se gospodarsko kolesje počasi zaganja. Obotavljivo, kot se za te čase spodobi. Tudi pri nas.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večer

Novomeška Adria Mobil, sicer v lasti francoske skupine Trigano, nekako dela - če ostanemo zgolj pri tistem, kar je od daleč oziroma navidezno povezano (tudi) z avtomobilsko industrijo. Kia je v slovaški Žilini že pred dobrim tednom obnovila proizvodnjo - ne v celoti, saj namesto treh delajo v dveh izmenah. Tudi Fiat sporoča, da bo takoj, ko bo to mogoče(?), zagnal proizvodnjo v nekaterih italijanskih tovarnah. Iz češke Škode, ki je močno zasidrana v nemškem koncernu Volkswagen (VW), pa prihaja opozorilo: naj bo obnovitev (avtomobilske) proizvodnje evropsko usklajena. Razumno ali preveč previdno, celo prestrašeno?
Želje oziroma namere so razumljive. Nemški Volkswagen trdi, da ga vsak teden, ko v domačem Wolfsburgu in številnih drugih tovarnah, raztresenih po vsej obli, tekoči trakovi stojijo, to stane nič manj kot dve milijardi evrov! S podobnimi številkami bi zmogli postreči tudi drugi, saj avtomobilska industrija v večini primerov stoji. Toda razlike so: medtem ko velik del avtomobilskih tovarn napoveduje podaljšanje zaprtja čez velikonočne praznike oziroma tja do konca aprila, se nekateri počasi ogrevajo. Ampak tisto, kar prihaja iz češke Mlade Boleslav, kjer je doma Škoda, ima smisel in težo: zagon tekočih trakov zgolj v eni ali dveh avtomobilskih tovarnah, tudi če sta sestavni del istega koncerna (kar velja za Škodo), predstavlja nekakšen pozitiven psihološki utrinek oziroma sporočilo, češ, še smo živi, kmalu bo tako, kot je nekdaj bilo, toda v gospodarskem oziroma logističnem smislu je takšno početje brez pravega učinka. Avtomobilska industrija niso zgolj tovarne, kjer avto dobi končno obliko, ampak tudi številni izdelovalci oziroma dobavitelji sestavnih delov. Vprašanje je, v kakšnem stanju so, ali so sposobni dobavljati ustrezne količine, predvsem pa je neznano, v kakšnem finančnem stanju so. Gre za skoraj neskončno pajčevino, ki mora delovati zelo natančno oziroma po znanem ter zelo zahtevnem načelu "just in time" (ob pravem času). Predvsem pa bo treba tistim za tekočim trakom zagotoviti ustrezno varnost pred covidom-19, kar bo izjemno zahtevno in seveda drago.
Naj bo ponoven zagon avtomobilske proizvodnje razumen ali preveč previden oziroma obotavljajoč, vprašanje ostaja: komu in kako prodati tisto, kar bo narejeno, ko pa so trgovine z avtomobili zaklenjene s sedmimi ključavnicami?!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta