22. dan po izgredih: Je policiji uspelo odkriti napadalca na policista, snemalca in fotoreporterja Boruta Živulovića?

B.P.
27.11.2020 11:03
Pri ljubljanski policiji smo znova preverili, kako blizu so nasilnežem, ki so na protestu pred 22 dnevi napadli tako policista kot predstavnika sedme sile. Po mnenju parlamentarnega odbora za notranje zadeve, ki mu predseduje Branko Grims (SDS), je bilo namreč ravnanje policije ob nasilnem protestu v Ljubljani ustrezno in učinkovito.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Notranji minister Aleš Hojs med protestom ...
Robert Balen

Odbor DZ za notranje zadeve je v torek spet razpravljal o ravnanju policije na nasilnem protestu 5. novembra v Ljubljani in ugotovil, da je policija svoje delo ob posredovanju opravila ustrezno, profesionalno in učinkovito. Jani Möderndorfer (LMŠ) je ob tem ocenil, da lahko delo policije na protestu presojajo le strokovnjaki, ne pa tudi poslanci, še posebej, če o tem nimajo nobenih poročil. Kot je dejal, na odboru niso bili seznanjeni z nobenim uradnim poročilom o ravnanju policije, pač pa le z njenimi ustnimi pojasnili. Ob tem velja dodati, da je policija na omenjenem protestu drugič v zgodovini države uporabila vodni top in prvič gumijaste naboje.

Kot je tudi znano, je isti napadalec v modri trenirki napadel tako policista kot reporterja, kar so posnele tudi kamere. Zaradi napada enega izmed udeležencev protesta pa je bil poškodovan tudi fotoreporter Borut Živulović, ki je zaradi poškodb končal v bolnišnici. 

Ljubljanski policiji smo zato poslali naslednja vprašanja:

- Ali ste že kaj bližje napadalcema, ki sta na ljubljanskih izgredih napadla policista in predstavnika medijev? Na kateri točki je preiskava?

- S kakšnimi težavami se soočate med preiskavo? Obstaja verjetnost, da je napadalec tujec in je po protestu zapustil državo?

- Ali drži, da ste pridobili posnetek napada na fotoreporterja Boruta Živuloviča?

Robert Balen

Takole so odgovorili s policije:

"Policija je glede četrtkovih izgredov zaradi sumov, da je bilo izvršeno kaznivo dejanje, obravnavala kazniva dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi, napad na uradno osebo, ko opravlja naloge varnosti, in sodelovanje v skupini, ki prepreči uradni osebi uradno dejanje in poškodovanje tuje stvari. Več oseb je bilo pridržanih na podlagi zakona o nalogah in pooblastilih policije. Skladno z zakonom o kazenskem postopku je policija na kraju prijela in odvzela prostost šestim osumljencem zaradi storitve zgoraj omenjenih kaznivih dejanj. Policisti so o tem obvestili dežurno državno tožilko in jo seznanili s podatki, ki so jih zbrali. V postopku je bilo ugotovljeno, da niso bili izpolnjeni pogoji za privedbo k preiskovalnemu sodniku, zato je bilo pridržanje prekinjeno, osumljenci so bili izpuščeni, zoper njih pa bo podana kazenska ovadba. Policisti glede tega nadaljujejo z zbiranjem obvestil, predkazenski postopek pa intenzivno poteka in še ni končan."

"Nadaljuje se intenzivna kriminalistična preiskava, pregledi posnetkov in zbiranje obvestil, da se identificira storilce in zoper njih izvede ustrezne ukrepe. Prejeli smo več posnetkov, ki so nam jih poslali občani, opravljenih je bilo več ogledov krajev kaznivih dejanj in zavarovani dokazi, vse pa policisti še analizirajo in pregledujejo, kot rečeno, z namenom identifikacije storilcev in dokazovanja kaznivih dejanj."

Robert Balen

"Potrdimo lahko, da na podlagi do sedaj zbranih dokazov obstajajo utemeljeni razlogi za sum zoper deset različnih fizičnih oseb, da so storile kaznivo dejanje napada na uradno osebo, ki opravlja naloge varnosti, in zoper enega storilca za preprečitev uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi. Celotna preiskava poteka v več smereh, podrobnosti oziroma ostalih informacij pa vam zaradi interesa preiskave ne moremo podati."

"Policisti prav tako poleg več zgoraj omenjenih kaznivih dejanj preiskujejo kazniva dejanja, kjer so bili oškodovanci tudi novinarja in snemalec ene izmed medijskih hiš. Policisti v povezavi s tem preiskujejo kaznivo dejanje povzročitve hude in lažje telesne poškodbe. Enako se preiskuje tudi več kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari. Vsi storilci še niso bili izsledeni."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta