Albanski premier Edi Rama je potrdil obstoj zemljevida in non-paperja. Pravi, da je o njem govoril tudi z Janšo

Valentin Inzko je zatrdil, da razdružitev BiH ni mogoča, v petek o smernicah Slovenije za politiko do Zahodnega Balkana dva parlamentarna odbora.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Albanski premier Edi Rama je doslej edini politik, ki je priznal, da je videl tako non-paper kot zemljevid z novimi etničnimi mejami na Zahodnem Balkanu. Foto: EPA
EPA

Odbora državnega zbora za zadeve EU in za zunanjo politiko (OZP) bosta v petek na skupni seji na zahtevo poslanske skupine SD obravnavala uresničevanje smernic za delovanje Slovenije do Zahodnega Balkana.

Ta teden je namreč veliko razburjenja v slovenski javnosti, pa tudi na Balkanu in v evropskih državah, povzročil domnevni non-paper o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu oziroma dokončnem razpadu nekdanje Jugoslavije. Pri njegovem oblikovanju naj bi bil po navedbah medijev sodeloval premier Janez Janša.

Zunanji minister Anže Logar je sicer v sredo na seji OZP zagotovil, da se strategija Slovenije do Zahodnega Balkana ni spremenila. Že prejšnji ponedeljek je premier na twitterju zanikal pisanje medijev, da naj bi bil non-paper posredoval predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu. Vendar svojega stališča glede spreminjanja meja na Balkanu doslej ni predstavil. Predsednik republike Borut Pahor je medtem zatrdil, da z dokumentom ni bil seznanjen in da odločno nasprotuje idejam o spreminjanju meja. Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini (BiH) Valentin Inzko je v sobotnem avstrijskem dnevniku Kleine Zeitung zatrdil, da razdružitev BiH ni mogoča in da "česa takšnega ne bi nikoli podpisal". Vse je pozval, naj ne odpirajo "nacionalne Pandorine skrinjice".

Iz predsedstva BiH so v petek sporočili, da je Janša bošnjaškega člana predsedstva Šefika Džaferovića obvestil, da non-paper, ki bi ga bilo mogoče povezati s slovensko vlado in bi vseboval spremembe meja ali spodkopavanje ozemeljske celovitosti BiH, ne obstaja. Hrvaški predsednik Zoran Milanović je v soboto domnevni dokument o spreminjanju meja označil za "veliko sranje" in izrazil upanje, da ni prišel iz Slovenije, saj jo spoštuje. "Kakršnakoli mirna razdružitev, Hrvaška do Drine, Beograd do Une - to ne pride v poštev," je dejal. Zavrnil je možnost razdružitve BiH, a menil, da je treba Hrvatom v BiH vrniti ustavne pravice, ki jim pripadajo v daytonskem sporazumu. Albanski premier Edi Rama je v oddaji Volitve 2021 potrdil obstoj zemljevida v zvezi s spremembo meja na Zahodnem Balkanu. Dejal je, da je zemljevid videl, še preden ga je pokazal kolegu Janši, s katerim se je že "zdavnaj pogovarjal". "Videl sem tudi dokument, ki je objavljen. Nimam komentarja," je dodal. Srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je zatrdil, da zemljevida, ki ga omenja Rama, ni videl, tudi ne omenjenega non-paperja, niti ne ve za kakršno koli pobudo o mirni razdružitvi BiH.

Slovenski portal Necenzurirano je v četrtek objavil neuradni diplomatski dokument, non-paper o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu. Kdo ga je spisal, ni razvidno, del vsebine pa naj bi bil po informacijah portala nastal v Budimpešti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta