Amalija Žakelj ne bo nova šolska ministrica. Kje se je zapletlo?

L. M.
27.05.2022 18:32

V Gibanju Svoboda so potrdili, da je kandidatka za šolsko ministrico Amalija Žakelj umaknila soglasje za vodenje omenjenega resorja. Žakelj pred tem ni pristala na to, da bi na ministrstvu začasno postala državna sekretarka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Amalije Žakelj ne bo v ministrski ekipi nove vlade.
Robert Balen

Nov kandidat za ministra za vzgojo in šolstvo iz kvote Gibanja Svoboda je Darjo Felda, ki bo začasno najprej državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, so ob tem sporočili iz Gibanja Svoboda. Po prvotnem predlogu širitve vlade bi morali ministrstvo za izobraževanje razdeliti na dva resorja, in sicer na ministrstvo za vzgojo in šolstvo, ki bi ga vodila Amalija Žakelj, ter ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ki bi ga prevzel Igor Papič.

Žakelj umaknila soglasje za vodenje ministrstva

A zapletlo se je v državnem zboru, kjer je največja opozicijska stranka SDS s predlogom za posvetovalni referendum blokirala načrtovano večanje števila ministrstev. Predsednik vlade in prvak Gibanja Svoboda Robert Golob je dejal, da poteza SDS ne bo ustavila oblikovanja vlade do tretjega junija, ob tem pa je poudaril, da bodo ministrski kandidati, ki še nimajo svojih resorjev, začasno postali državni sekretarji.

Za Žakelj je bilo tako predvideno, da v vmesnem obdobju postane državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, ki bi ga začasno vodil Papič. Vendar pa se je Žakelj najprej odločila, da ne bo državna sekretarka pri Papiču, nato pa je za nameček še umaknila soglasje za vodenje resorja za vzgojo in šolstvo. Po informacijah Dela, ki je prvo poročalo, da Žakelj ne bo nova ministrica, naj bi slednja namesto Papiča želela sama voditi ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Kaj bo storila Bratušek?

Ob tem pa še ni znano, ali bo položaj državne sekretarke na infrastrukturnem ministrstvu sprejela predsednica SAB Alenka Bratušek. Golob je namreč po prej omenjenem manevru SDS sporočil, da bo ministrstvo za infrastrukturo začasno prevzel Bojan Kumer, ki je bil naprej predviden za vodenje novega ministrstva za podnebje in energijo. Bratušek se na naše klice danes ni odzvala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta