Andrej Grah Whatmough tudi drugič imenovan nezakonito, Kadunc omenja Gregorčiča in Soršaka

B.P.
04.07.2023 11:54

Natalija Gorščak je s tožbo uspela.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Grah Whatmough
Robert Balen

Delovno in socialno sodišče je s prvostopenjsko sodbo razveljavilo sklep, s katerim je programski svet pod vodstvom Petra Gregorčiča marca lani Andreja Graha Whatmougha imenoval za generalnega direktorja RTV Slovenija. S tem je razsodilo, da je bil nezakonito imenovan tudi drugič, je sporočila bivša direktorica TV Slovenija Natalija Gorščak, ki je tedaj vložila tožbo.

Sklep sodišča

"Andrej Grah Whatmough je ponovil razpis, da bi se izognil sodbi v primeru neizpolnjevanja pogojev za zasedbo mesta generalneg direktorja. Ob ponovitvi razpisa je bila moja prijava zavržena, češ da je po pošti prispela prepozno, vendar to ni bilo res, kar je generalni direktor popravil že v naslednjem razpisu, razpisu za direktorja Televizije Slovenija, ko je, za razliko od pogojev v razpisu za generalnega direktorja, drugače določil tudi pogoje za pošiljanje prijave po pošti," je pojasnila Natalija Gorščak, ki jo je Grah Whatmough pred tem nezakonito razrešil s položaja direktorice TV Slovenija.

Kadunc, sicer med drugim nekdanji generalni direktor RTV Slovenija, je na čelo STA kot edini prijavljeni na razpisu prišel 31. oktobra 2021.
Robert Balen

 "Kakšna zmeda bi nastopila, če bi bil sklep delovnega in socialnega sodišča že pravnomočen! Ker je sklep o imenovanju Andreja Graha Whatmougha odpravilo, je v bistvu mandant Andreju Grahu Whatmoughu prenehal za nazaj. Torej ga ob uveljavitvi zakona o spremembah RTV ni imel. In tako pravzaprav ni mogel postati po sili zakona v. d. generalnega direktorja. Torej bi moral sedanji Svet RTV takoj imenovati novega v. d. generalnega direktorja. Seveda bi bil to sanjski razplet, da se stvari vendarle umirijo. Žal pa ima RTV možnost sicer vnaprej izgubljene pritožbe in bo Andrej Grah Whatmough svojo sramoto zagotovo še malo podaljševal. Nikakor pa ne smemo pozabiti protagonistov proglasitve prijave Natalije Gorščak za prepozno. Prvi in najodgovornejši je odvetnik Jani Soršak, ki ga je predlagal kot pomoč komisiji, če se ne motim, Peter Gregorčič. Slednji je seveda drugi odgovorni, ki bi moral preveriti, ali njegove navedbe res držijo. Pri zatrjevanju, da je edina pravočasna in popolna vloga Andreja Graha Whatmougha, je izkazal Peter Gregorčič polno gotovost in veliko mero arogance. Ali mu je tudi pri tem stal ob strani dr. Matej Avbelj, pa ne vem," je sodbo komentiral bivši generalni direktor javnega servisa Igor Kadunc.

Spomnimo, da je bilo po odločitvi višjega delovnega in socialnega sodišča že prvo imenovanje Andreja Graha Whatmougha za generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija nezakonito. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta