(AVDIO in VIDEO) Podkast Večer v živo s Kristijanom Muskom Lešnikom: Otrok mora imeti otroštvo

Maja Furman
12.10.2021 17:20
Dr. Kristijan Musek Lešnik bo 11. decembra 2021 gost mariborskega maratona pozitivne psihologije, ki bo potekal na spletni strani maratonpozitivnepsihologije.si.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večer

S psihologom dr. Kristijanom Musek Lešnikom smo se pogovarjali o tem, kako otrokom pomagamo odkriti njihova močna področja in kako jih spodbuditi, da izživijo svoje talente. Povedal nam je tudi, kako lahko starši s svojimi pričakovanji vplivamo na otroke. Sogovornik bo novembra tudi gost Maratona pozitivne psihologije v Mariboru.

Podkastu prisluhnite na povezavi TUKAJ.

Na Maratonu pozitivne psihologije, ki bo 20. novembra 2021 v Mariboru, boste imeli predavanje z naslovom S čim opremljamo otroke: s krili ali coklami? Kaj se skriva za tem naslovom?

"S to prispodobo v naslovu želim sporočiti, da smo odrasli tisti, ki otrokom oblikujemo svet, jim pomagamo, da se postavijo na lastne noge, jih opremljamo z znanji, veščinami, vedenji za življenje. To pomeni, da jim na eni strani lahko pomagamo odpirati vrata v življenje, jih opremljamo s krili, da lahko nekoč samostojno poletijo dalje. Po drugi strani pa jim lahko, s togimi pričakovanji in idejami, kaj je zanje dobro in prav, na noge natikamo težke cokle, ki jih zadržujejo na mestu in jim onemogočajo, da poletijo. Zelo pomembno se mi zdi, da starši razumemo svojo vlogo kot vlogo skrbnih podpornikov, hkrati pa moramo prepoznati trenutek, ko se je treba začeti umikati in otroka spuščati iz svojih rok v svet. Da zanje ostajamo kot nekakšen varen pristan, kamor se lahko vračajo, hkrati pa jih ne omejujemo in obremenjujemo z lastnimi pričakovanji. Otrokom moramo dovoliti, da pridobivajo svoje življenjske izkušnje, otrok mora sam priti do spoznanja, kaj ga v življenju najbolj veseli, mi mu pa lahko pri tem pomagamo."

Kakšno škodo delamo otrokom s tem, ko jim vsiljujemo svoja pričakovanja?

"Mlajši kot so otroci, več usmerjanja potrebujejo. Včasih potrebujejo več spodbude že za to, da se pomaknejo iz cone udobja kjer počnejo le tisto, kar jim paše, na primer igrajo in sedijo za računalnikom. Ravno v takih primerih otroci potrebujejo odrasle, ki vemo, da je življene mnogo bolj kompleksno, in se morajo zanj naučiti še kaj drugega. Obenem jih moramo naučiti spopadati se s frustrirajočimi situacijami, ne pa, da jim jih preprečujemo. Če jim bomo omogočili take izkušnje, bodo pozneje v življenju lažje sami prešli tovrstne izzive. Seveda kot starši včasih težko sprejmemo dejstvo, da v nekem trenutku nismo več najpomembnejši v otrokovem življenju in da naša pričakovanja niso nujno enaka njihovim. Zato moramo biti pozorni na to, da s svojimi pričakovanji nismo omejujoči."

Vse, kar ste našteli, zahteva starševsko zrelost, če že ne kar modrost, ki pa je vsi ne premorejo.

"Nihče nas starševstva ne nauči. Pa je prav starševstvo verjetno najbolj kompleksna vloga, ki jo človek lahko počne v življenju. Je ena najbolj pomembnih reči v življenju poleg partnerskega odnosa in dela – in vendar nas ne na starševstvo in ne na partnerski odnos nihče ne more pripraviti, tako kot se plavanja ne moremo naučiti na suhem. Obojega se učimo sproti, medtem ko plavamo."

Pogovor je vodila Maja Furman. Spremljajte dogodke Večer v živo na spletni strani www.vecer.com/vzivo. Dr. Kristijan Musek Lešnik bo 11. decembra 2021 gost mariborskega maratona pozitivne psihologije, ki bo potekal na spletni strani maratonpozitivnepsihologije.si.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta