Bo dobil denarno kazen ravnatelj ali učitelj, ker se slednji ni testiral? Kustečeva: "Prva sankcija zanje je lastna moralna odgovornost in vest"

Urška Mlinarič
26.01.2021 18:05
Inšpektorji v poosten nadzor spoštovanja ukrepov v šolah in vrtcih. Ali bo dobil od 400 do 4000 evrov kazni ravnatelj ali učitelj, ker se slednji ni testiral, pravno ni povsem jasno, pravi Pečan.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

"Verjamem in zaupam, da se otroci, učenci in učenke vračajo v varno in spodbudno učno okolje ... "Vsi skupaj se potrudimo, da se jim v šolah pridružijo tudi učenci, ki še vedno opravljajo pouk na daljavo," je ob ponovni uvedbi pouka v šolah za učence prve triade danes dejala ministrica za izobraževanje Simona Kustec. V torek se je po navedbah ministrice v devetih regijah v šole vrnilo 53.306 učenk in učencev. Ali bo tako tudi prihodnji teden, bo jasno že danes, ko se bo vlada na podlagi epidemiološke slike na redni covid seji odločala o morebitnih dodatnih zaščitnih ukrepih. V dveh regijah, savinjski in gorenjski, se trend okužb povečuje, medtem ko se v koroški celo izboljšuje. "Na tedenski ravni bomo spremljali število okužb in hospitalizacij in nato najprej znotraj strokovne skupine, nato pa dokončno v vladi odločili, kako naprej," je na vprašanje, ali bi se lahko že prihodnji teden v določenih regijah vrtci in šole zaprli, odvrnila ministrica. Spomnimo: epidemiologi Nacionalnega inštituta za javno zdravje so v ponedeljkovem mnenju predsedniku vlade zapisali, naj se v primeru potrebe po zaostrovanju ukrepov najprej zaprejo druge možne lokacije prenosa okužbe.

Ob okužbi v razredu ponovno pouk na daljavo

Za zdaj bodo ob pojavu okužbe v posameznem razredu vsi učenci tega razred prešli na pouk na daljavo, je pojasnila ministrica, ki je izrazila zadovoljstvo nad odzivom učiteljev in vzgojiteljev na testiranje, saj se jih je v ponedeljek od skupno 25.600, kolikor naj bi jih bilo zdaj v razredih in igralnicah, testiranja udeležilo nekaj čez 20.000. Razkorak med omenjenima številkama je pripisala dejstvu, da je 13 odstotkov zaposlenih v vzgoji in izobraževanju že prebolelo covid-19 in jim zato ni bilo treba na testiranje, nekaj pa se jih ni želelo. "Prva sankcija zanje je lastna moralna odgovornost in vest. Ko se bo zgodilo in če bo to potrebno, bodo odločile inšpekcijske službe," je na vprašanje, ali vzgojitelje in učitelje čaka kazen med 400 in 4000 evri, odgovorila ministrica, ki se je s tem izognila direktnemu odgovoru. A z njenega ministrstva so pojasnili, da bo denarna kazen skrajni ukrep. Inšpektorat za šolstvo pa je vse vrtce in šole že tudi obvestil, da bo izvajal poostren nadzor nad spoštovanjem zaščitnih ukrepov, zlasti nošenja mask. Pri tem je dal jasna navodila vodstvom zavodom, kaj vse morajo navesti, če bodo določeno osebo prijavili inšpekciji zaradi nespoštovanja ukrepov.

Kako bo potekalo testiranje učiteljev, še ni znano

Da zakonska podlaga za sankcije obstaja v zakonu o nalezljivih boleznih, je na vladni tiskovni konferenci potrdil tudi predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev Gregor Pečan, ki pa še čaka na pravno pojasnilo, ali je to kazen za učitelja ali ravnatelja kot odgovorno osebo. Na vprašanje, kakšno delo lahko ravnatelj odredi učitelju, ki odkloni testiranje, Pečan pravi, da ga lahko pošlje le na čakanje na delo od doma, zaradi česar bi v sedanji situaciji lahko namesto njega v razred poslal učitelja iz 4. ali 5. razreda, a ima sam do takšnega ravnanja zadržke. Pozdravlja pa tedensko testiranje, saj bo tako mogoče spremljati, kaj se na področju okužb dogaja v vrtcih in šolah. Kako bo testiranje teklo v prihodnje, za zdaj še ni znano, saj je to in tudi možnost testiranja otrok odločitev v pristojnosti ministrstva za zdravje, je dodala Kustečeva.​ Pečan je ob tem apeliral na šolsko oblast, naj čim prej pove, kaj bo z letošnjimi nacionalnimi preverjanji znanja in kako bo potekal vpis v srednje šole, saj negotovost povzroča tako učencem kot staršem dodaten stres.

Danes so se v devetih regijah odprli tudi vrtci za vse otroke. Po besedah predsednice Skupnosti vrtcev Slovenije Janje Bogataj se je v povprečju v vrtce vrnilo okoli 60 odstotkov otrok. Že za naslednji teden pričakujejo, da bo ta odstotek bistveno višji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta