Bo iz SMC izstopila tudi bivša ministrica in ustanovna članica stranke? Pripravljena je razkriti dokumente

Uroš Esih Uroš Esih
11.02.2020 12:44

Če gre SMC v koalicijo z SDS in Novo Slovenijo, kar da bi pomenilo razgradnjo javnega zdravstvenega sistema, bi iz stranke izstopila nekdanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ustanovna članica stranke, s katero se precej redno posvetuje Zdravko Počivalšek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Stranka SMC je v manj kot šestih letih svojega obstoja doživela meteorski vzpon na predčasnih volitvah leta 2014, ko je osvojila rekordno število poslanskih mandatov, kar 36. Že naslednje volitve, po odstopu ustanovitelja stranke Mira Cerarja, so prinesle implozijo stranke, saj se je njena teža skrčila na 10 poslancev, s katerimi so ideološko in politično precej neopredeljivi "centraši", jeziček na tehtnici med predčasnimi volitvami in tretjo vlado Janeza Janše, s katero za razliko od Cerarja, pragmatični Zdravko Počivalšek, ki mu s somišljeniki, ki so še ostali na krovu močno politično naluknjane ladje, nima težav, ne moralno-političnih zadržkov.

Ustanovni člani so v glavnem že zapustili SMC

Nezadovoljstvo in zaskrbljensot ob odločanju predsednika SMC Zdravka Počivalška za vstop v koalicijo z Janezom Janšo izražata ustanovna člana stranke, Miro Cerar in Milojka Kolar Celarc.
Robert Balen

Celarčeva pripravljena razkriti dokumente

"Zanima me le program nove koalicije ali tiste po volitvah. Trdno zagovarjam sistem javnega zdravstva in socialne varnosti. Če bo koalicijski sporazum za zdravstvo in dolgotrajno oskrbo zagovarjal posamezne interesne skupine, zasebne zdravnike in zavarovalnice, kjer se pretaka denar za različne zadeve, tudi za to, da nekateri veljaki v politiki govorijo kot govorijo, bom napisala javno pismo in odstopila," nam je povedala Milojka Kolar Celarc. Dodaja, da ima dostojanstvo, hrbtenico, nikoli ni bila nikomur nič dolžna in nihče je po njenih besedah ne more za nič držati.
Kolar Celarjeva bi torej izstopila iz SMC, če bi Počivalškovi šli v koalicijo z Janšo, v koalicijski pogodbi pa bi prevladale rešitve SDS in Nove Slovenije, ki po mnenju večjega dela politike levo od sredine zagovarjata razgradnjo javnega zdravstvenega sistema. Takrat bo tudi pripravljena razkriti dokumente, iz katerih bi se po njenem mnenju dalo rekonstruirati metode delovanja zavarovalnic v politiki. "Kar predlaga Nova Slovenija za skrajševanje čakalnih vrst, ni nič drugega kot omogočati zasebnikom lepe dobičke iz javne zdravstvene blagajne,“ sklene. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta