Bo Janšev ekonomski svetovalec Marjan Divjak soodločal tudi o soglasju madžarski skupini OTP za dokončni nakup Nove KBM?

Srečko Klapš Srečko Klapš
26.01.2022 16:32

Janšev ekonomski svetovalec Marjan Divjak na poti do viceguvernerja Banke Slovenije. Bo soodločal tudi o soglasju madžarski skupini OTP za dokončni nakup Nove KBM?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Na današnji predstavitvi v predsedniški palači.

Bobo

Predsednik republike Borut Pahor je pretekli teden državnemu zboru predlagal, da izvoli Marjana Divjaka za viceguvernerja Banke Slovenije (BS). Kot je zapisal v utemeljitvi, je "iz dosedanjih pogovorov mogoče sklepati, da je med vsemi kandidati najbliže potrebni podpori poslank in poslancev za izvolitev". Divjak se je tako danes že predstavil v predsedniški palači. Spomnimo, da je Pahor poleg Divjaka prejel še štiri predloge za viceguvernerja: Branka Babiča, Miha Mihiča, Sibila Svilana in dr. Primoža Dolenca. Slednjemu aprila letos poteče mandat. Za imenovanje za člana Sveta Banke Slovenije in viceguvernerja bo Divjak na tajnem glasovanju potreboval podporo 46 poslancev.

Za podporo se je zahvalil Arharju in Mastenu

Divjak se je najprej zahvalil za podporo, posebej pa je izpostavil dr. Franceta Arharja in ekonomista Igorja Mastena, ki je njegovo kandidaturo za viceguvernerja tudi utemeljil. Naštel je izobraževalno pot, kjer je izpostavil podiplomski študij v Torinu in Oxfordu s poudarkom na povezovanje konceptov naravoslovja in matematike s koncepti ekonomije in financ. Kot zunanji svetovalec pri Mednarodnem denarnem skladu je vodil tudi njegove misije v Surinamu in Mjanmaru, kjer je svetoval centralnima bankama na področju upravljanja z dolgom. "Najbolj ponosen sem na devetletno vodenje direktorata za zakladništvo Republike Slovenije, kjer smo v času največje finančne krize leta 2013 ohranili dostop do finančnih trgov." Delovanje v nadzornem svetu SID banke pa da mu je dalo vpogled v ocene tveganj in izzive, ki jih podnebne spremembe in zelena preobrazba prinašajo v trajnostno vzdržne ekonomije. "Sodeloval sem še pri izdaji zelenih obveznic, tudi v času predsedovanja Slovenije Svetu EU je bila ta tema na dnevnem redu. Dosje o trajnostnih financah v EU pa nadaljuje trenutno predsedujoča Francija."

Inflacija bi lahko bila trajnejše narave

O prihodnjem delovanju v Banki Slovenije pa je Divjak dejal, da se bo ta skupaj z Evropsko centralno banko v času inflacijskih tveganj soočala z zahtevno monetarno politiko. Divjak kot zakladnik sicer meni, da bi lahko bila inflacija bolj trajne kot začasne narave, kar naj bi se pokazalo v letu in pol. O dobičkih bank, ki so relativno visoki, je dejal, da so ti rezultat sproščanja rezervacij in ne poslovanja, saj enainpolodstotna marža, ki jo dosegajo, ne bo zagotavljala podobnih dobičkov na daljši rok. Banka Slovenija pa bo morala odgovoriti še na izzive, ki se vlečejo iz obdobja sanacije slovenskih bank, in spremljati razplet problematik kreditiranja v švicarskih frankih. Glede na to, da je kot generalni direktor direktorata Zakladništva sodeloval s petimi različni finančnimi ministri v petih vladah in vodil dialog z vlagatelji v državne vrednostne papirje, bo lahko, kot je dejal, te izkušnje uporabil tudi v Svetu Banke Slovenije. Glede na to, da madžarska bančna skupina OTP čaka na soglasje slovenskega (BS) in evropskega regulatorja trga (ECB) za dokončni nakup Nove KBM, bi Divjak lahko posledično odločal tudi o tem.

"Zapisi v medijih o meni niso točni"

Ob zaključku javne predstavitve je Divjak še dejal, da zapisi v nekaterih medijih o njem "niso točni, saj sem vedno deloval v korist Slovenije in v primeru SID banke v njeno korist. Edino, kar je točno v medijskih zapisih, je, da sem mož Nike Dolinar Divjak, ki je zaposlena v kabinetu premiera Janše." Ob čemer spomnimo, da Divjakova soproga sodi med zvestejše kadre Janeza Janše, kar ji ta vrača z različnimi delovnimi mesti v državnem aparatu, ko je SDS na oblasti, in v stranki, ko ni.

Glede na to, da Marjan Divjak ni demantiral poročanja portala Necenzurirano, povzemamo, da naj bi bil Divjak eden od ključnih mož pri prvi privatizaciji Nove KBM leta 2007, ko se je prva Janševa vlada odločila, da z javno ponudbo delnic proda 49 odstotkov delnic te takrat še državne banke. Medtem ko so ljudje stali v vrstah pred bančnimi okenci Nove KBM, da bi kupili delnice, naj bi v ozadju prav Marjan Divjak, tedanji prvi mož NKBM Matjaž Kovačič, ki je, kot znano, o ključnih zadevah vseskozi obveščal tudi Janšo, in njegov tedanji tajnik Borut Petek pripravljali in popravljali dokončni seznam domačih institucionalnih vlagateljev. Marjan Divjak je bil v času prve Janševe vlade član član premierjevega kabineta.

Kot je znano, je Divjaka za viceguvernerja predlagal ekonomist Igor Masten, ki je bil nekoč kandidat za guvernerja Banke Slovenije s podporo SDS. Bilo je pred dobrimi tremi leti, ko pa ni dobil podpore zaradi povezav s prejšnjim guvernerjem Boštjanom Jazbecem. Poslovna pot Mastena in Divjaka se nadaljuje tudi v nadzornem svetu državne SID banke, ki jo od letos namesto Sibila Svilana vodi Damijan Dolinar, ki je na ta položaj prišel iz Sberbanke. V Banki Slovenije je zaposlena tudi žena Igorja Mastena, ki je bil ob začetku epidemije postavljen tudi v Lahovnikovo vladno skupino za pripravo ukrepov za pomoč gospodarstvu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta