Bo Radio Ognjišče pred volitvami predstavil le stranke, ki ne nasprotujejo nauku katoliške cerkve? V LMŠ so ogorčeni ...

Miha Raičevič Miha Raičevič
17.01.2022 13:00

V stranki LMŠ so se odzvali na povabilo, ki so ga prejeli od Radia Ognjišče. Ta namreč pripravlja predvolilne predstavitve, a kot kaže, možnosti za sodelovanje stranke, ki nasprotujejo vrednotam katoliške cerkve, ne bodo dobile. V stranki zahtevajo pojasnilo od Cerkve. Kaj pa pravijo v uredništvu Radia Ognjišče?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik LMŠ Marjan Šarec
Luka Mlakar

V uredništvu Radia Ognjišče pripravljajo predstavitve in pogovore s predstavniki parlamentarnih in neparlamentarnih strank ter različnih gibanj, torej vseh, ki bodo nastopili na letošnjih državnozborskih volitvah. 

K sodelovanju so povabili tudi stranko LMŠ, ki pa se je na njihovo vabilo odzvala javno. Pripela je del sporočila, ki so ga prejeli od uredništva Radia Ognjišče, iz njega je razvidno, da bodo imele možnost sodelovanja le tiste stranke, "ki v svojih programih in nastopih ne nasprotujejo (neposredno ali posredno) nauku katoliške cerkve in z njim povezanih krščanskih vrednot".

Hkrati so stranki poslali tudi sedem vprašanj, pri čemer so pozvali naslovnike, naj bodo "čim bolj jasni in nedvoumni". Pri vsakem odgovoru so bile stranke lahko dolge največ šest vrstic.

LMŠ: Uredniška politika je farizejska

V LMŠ so zapisali, da Radio Ognjišče že vnaprej izključuje možnost pogovora s političnimi akterji, ki se ne strinjajo z naukom katoliške cerkve. "Gre za neverjetno škandalozno izključevalno uredniško politiko medija, ki bi moral služiti nauku sodelovanja, sobivanja in zagotavljanja enakih standardov in možnosti za vse, verujoče in neverujoče. S takšnimi nedemokratičnimi praksami se tudi ta medij pridružuje imperiju orbaniziranih SDS trobil," so zapisali v izjavi za javnost. 

Od vodstva katoliške cerkve v LMŠ pričakujejo, da pojasni, ali podpira tovrstno uredniško politiko. Ta po mnenju stranke ni "v duhu krščanstva", označili so jo za "farizejsko". "Je pa po našem mnenju tudi v nasprotju z vsem, kar zagovarja papež Frančišek," so dodali.

"Pridržujemo si pravico, na kakšen način jih bomo predstavili"

Na Radiu Ognjišče odziv stranke LMŠ komentirajo z besedami, da v 27 letih njihovega delovanja še nihče ni problematiziral besedila, ki je zapisano v pravilih za izrabo programskega časa. Hkrati poudarjajo, da Radio Ognjišče nima "s strani države podeljene koncesije za delovanje", kot je to zapisala stranka. 

Glede vprašanj, ki so jih poslali, pa je odgovorni urednik radia Tadej Sader zapisal, da ta zahtevajo "veliko mero strpnosti in sodelovanja, predvsem pa upoštevanja stroke". Na naša vprašanja, ali bi lahko v njihovih predstavitvenih oddajah oziroma pogovorih sodelovali predstavniki strank, ki podpirajo splav, istospolne zakonske zveze, evtanazijo, izključujejo povolilno sodelovanje s strankama SDS in NSi ali ne nasprotujejo prihodom vsem migrantov v Slovenijo in Evropo, pa je Sader odgovoril: "Gre za zelo težka vprašanja, ki zahtevajo veliko mero strpnosti in sodelovanja, predvsem pa upoštevanja stroke. Ko na primer govorimo o evtanaziji, je po našem mnenju nujno, da pri debati (in posledično pri odločanju) sodelujejo tisti, ki so pogosto blizu ljudem ob slovesu. V parlamentu se je že večkrat odločalo o teh težkih vprašanjih, ki so vedno bolj aktualna. Naša dolžnost je, da ljudem, ki bodo volili predstavnike v parlament, verodostojno predstavimo programe strank in njihove zastopnike, saj bodo odločali o njihovih (naših) življenjih. Pridržujemo pa si pravico, na kakšen način jih bomo predstavili."

Levica: Gre za skrajno desno institucijo, ki uporablja proračunski denar

Civilni postopek zoper poslanca Mihe Kordiša je možen, a je vprašanje, če je lahko uspešen.
Robert Balen

Vabilo Radia Ognjišče so prejeli tudi v stranki Levica. Nanj niso odgovorili in pri takšnih predstavitvah, kot jih pripravlja radio, ne bodo sodelovali. Poslanec Miha Kordiš je Radio Ognjišče označil za eno izmed instanc "skrajne desnice", ki da "so prisesane na javni denar in proračunska sredstva". "Politične stranke z desnega dela jih uporabljajo za svoja trobila, tudi za širjenje svojih ideologij. Na podlagi svojih predsodkov izključujejo nosečnice, ki so se znašle v stiski, begunce, ljudi, ki ne želijo, da bi javna šola v svoje vrste vključila verouk. Gre za inštitucijo, ki uporablja proračunski denar, zato da se drži svojih lastnih skrajno desnih agend in izključuje vse ostale z drugačnimi stališči," je še dodal. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.