Bo v palači Pošte v ljubljanski Čopovi ulici kmalu priljubljena trgovina z oblačili?

Asja Lednik
12.10.2021 11:16
Uprava Pošte je za oddajo nepremičnine najela svetovalno družbo KF Finance. Ta na svoji spletni strani med drugim navaja, da se nad tlemi oddaja 4450 od skupno 6589 kvadratnih metrov palače.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Po informacijah Dnevnika na Pošti Slovenije razmišljajo, da bi večji del palače v Čopovi ulici v Ljubljani oddali v dolgoročni najem. "S svojimi načrti je uprava po naših informacijah tudi že seznanila nadzorni svet. Nadzorniki zdaj čakajo njen elaborat, kdo so morebitni partnerji, kaj to pomeni za zaposlene in kakšen bi bil izplen za Pošto Slovenije," piše Dnevnik.

Palača z vogalnim stolpom in uro v Čopovi ulici v Ljubljani že od nekdaj velja za eno arhitekturno najbogatejših nepremičnin v lasti Pošte Slovenije. Njeni začetki segajo v leto 1891, ko je tedanja avstrijska vlada pripravila zakon o najemanju večjih posojil za nova poštna poslopja, pet let pozneje, po potresu v Ljubljani, so zgradili neorenesančno palačo. Še istega leta so se vanjo preselili poštni uslužbenci, ki na istem mestu opravljajo poštno dejavnost že častitljivih 125 let. Ob stoletnici pošte, leta 1996, je palača dobila povsem novo fasado, ki jo je sicer že načel zob časa, o zgodovini stavbe piše Dnevnik.

Robert Balen

Zanimanje za stavbo pošte veliko

Uprava Pošte, ki jo od spomladi vodi član SDS Tomaž Kokot, je za oddajo nepremičnine najela svetovalno družbo KF Finance. Ta na svoji spletni strani med drugim navaja, da se nad tlemi oddaja 4450 od skupno 6589 kvadratnih metrov palače. Dnevnik še poroča, da je načrte o dolgoročni oddaji glavne poštne palače v Ljubljani treba razumeti tudi v luči iskanja sinergij med Pošto Slovenije in Intereuropo, v kateri je Pošta po novem večinski lastnik. Intereuropa ima poslovne prostore na Letališki cesti v Ljubljani, kamor bi lahko preselili večji del podpornih služb Pošte, ki imajo zdaj prostore na Čopovi. 

Viri so za Dnevnik razkrili, da je zanimanje za stavbo pošte veliko, med potencialnimi interesenti za dolgoročni najem je tudi špansko podjetje Inditex, ki ima v lasti priljubljene verige trgovin, kot so Zara, Bershka, Pull&Bear … 

Po odgovore o morebitni oddaji prostorov na Čopovi smo se obrnili tudi na Pošto Slovenija, kjer odgovarjajo, da v okviru dolgoročne strategije upravljanja vseh potrebnih in nepotrebnih nepremičnin v skupini Pošta Slovenije med drugim proučujejo možnosti nadaljnjega upravljanja nepremičnine na Čopovi ulici v Ljubljani, "ki bo tudi vnaprej ohranila svojo osnovno dejavnost, kar pomeni, da bo poštna poslovalnica na tej lokaciji ostala. Vsekakor bomo v Pošti Slovenije v duhu dobrega gospodarja morebitne nadaljnje korake glede te in ostalih nepremičnin skrbno premislili, stavba na Čopovi ulici v Ljubljani pa ni mišljena za prodajo".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.