Boj za Gen-I: Z menjavo Ribiča morajo počakati še vsaj 25 dni

Timotej Milanov Timotej Milanov
04.01.2022 09:12

Elektro Ljubljana ni več med lastniki Gen EL, polovična deleža v družbi imata Gen energija in Gen-I

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Andreja Ribiča je politika že razrešila kot predsednika uprave družbe Elektro Ljubljana, zdaj ga želi zamenjati tudi kot predsednika nadzornega sveta Gen-EL.

Andrej Petelinsek

Za danes sklicana skupščina družbe Gen-EL, na kateri naj bi prišlo do sprememb v nadzornem svetu družbe, je bila preklicana. Na skupščini bi med drugim odločali o menjavi predsednika nadzornega sveta Andreja Ribiča, nekdanjega predsednika uprave družbe Elektro Ljubljana.

Pred skupščino so namreč nastale lastniške spremembe v Gen-EL, saj je okrožno sodišče v Krškem tik pred novim letom sprejelo odločitev, da se v sodnem registru kot solastnika družbe izbriše Elektro Ljubljana, njegov 25-odstotni lastniški delež pa so pripisali državni Gen energiji, ki je tako postala 50-odstotna lastnica Gen-EL, enak delež v tej družbi ima tudi Gen-I. Z odločitvijo sodišča je bil izpolnjen regulatorni pogoj, da je lahko Gen energija na podlagi opcijskega upravičenja povečala lastniški delež v Gen-EL. Temu je nasprotoval ravno Ribič in zato sprožil sodni spor, sam pa si je posledično novembra lani prislužil predčasno razrešitev z mesta predsednika uprave Elektra Ljubljana. Da bo razrešen, je Ribič takrat izvedel od generalnega sekretarja SDS Boruta Dolanca v državnozborskih prostorih poslanske skupine največje vladne stranke. Namesto njega so na čelo Elektra Ljubljana imenovali Marjana Ravnikarja. Ta je sklical skupščino Gen-EL, ker pa je medtem prišlo do spremembe v lastništvu družbe, v katerem torej ni več podjetja, ki ga vodi, sam ne more biti prisoten na skupščini, ki jo je sklical. Zato bo predvidoma v 25 dneh, kolikor mora po družbeni pogodbi preteči od vabila na skupščino do zasedanja, sklicana nova skupščina, na kateri bodo vnovič skušali zamenjati Ribiča.

Gre za nadaljevanje zgodbe o menjavi vodstva Gen-I, največjega trgovca z električno energijo v državi. Gen-EL je namreč polovična lastnica družbe Gen-I. S tem, ko bi preko vpliva v nadzornem svetu vladajoči politiki uspelo razrešiti še direktorico Martino Pohar, bi padla zadnja ovira, da bi lahko na skupščini Gen-I, kjer morata v skladu z družbeno pogodbo družbenika odločati s soglasjem, imenovali novo vodstvo Gen-I, kar jim doslej ni uspelo. Medtem isto sodišče v Krškem še ni odločilo o imenovanju začasne uprave Gen-I, potem ko je prejšnji upravi pod vodstvom Roberta Goloba potekel mandat, družbenikoma pa se ni uspelo pravočasno dogovoriti o novem vodstvu. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.