Boris Vezjak o ministru Koritniku: Imamo ministra s slabim okusom, ki se ni spomnil, da bi politiki morali biti tudi moralni zgled

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik pravi, da je s posnetkom v nočnem klubu zgolj opozarjal na nevarnost spletnih prevar. Mnogi domači politiki so si sicer privoščili še bolj kočljive zdrse.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister Koritnik zatrjuje, da je želel zgolj opozoriti na nevarnost spletnih prevar. 
Twitter/Luka Mlakar

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je vnovič zanikal, da bi bil na videoposnetku, ki je v soboto zvečer nastal v enem od ljubljanskih lokalov, opit ali pod vplivom drog. Gre za posnetek, na katerem se minister zabava s prijatelji in med drugim uprizarja parodijo na dokumentarni film The Tinder Swindler (Prevarant s tinderja). Ta govori o izraelskem prevarantu, ki je s pomočjo aplikacije za zmenke Tinder izkoriščal ženske za denar. "Obžalujem in žal mi je, če je bil kdorkoli zaradi tega posnetka prizadet in užaljen. Namen je bil opozoriti na nevarnost spletnih prevar. Tako sem dojel tudi namen filma, na podlagi katerega je nastal omenjeni posnetek. Vsi tisti, ki me poznajo, vedo, da ne pijem alkohola, sem pa zaradi transparentnosti to vseeno želel dokazati. Opravil sem test na droge in na prisotnost alkohola ter ga tudi javno objavil," je dejal Koritnik. Posnetek, ki je bil najprej objavljen na družbenem omrežju TikTok, je minister delil na svojem zasebnem računu na instagramu, v javnost pa je pricurljal v nedeljo.

"Vprašanje je, ali je težava v objavi posnetka ali v tem, da znam igrati. Moja želja je bila iti na AGRFT. Glede na to, da vsi trdijo, da sem bil bodisi zadet bodisi pijan, imam očitno neki talent," je povedal Koritnik in zatrdil, da ne uživa alkohola in drog. Svoje navedbe je podkrepil z rezultati testiranja, ki ga je opravil v nedeljo popoldne, in jih posredoval medijem. "Ker je čas pomemben dejavnik, sem želel tja priti čim prej in bil pripravljen v nedeljo čakati, kolikor časa bi bilo to potrebno. Počakal sem dve uri, prišel po izvid in ga plačal," je poudaril Koritnik. Ob tem je opozoril, da videoposnetek ni bil namenjen celotni javnosti, temveč njegovim prijateljem na zaprtem računu na instagramu. Zgodba se je po njegovi oceni spolitizirala tudi zato, ker smo v predvolilnem času. "Očitke poslušam celo od tistih, ki niso pripravljeni iti na test, ki niso pripravljeni pokazati svojih rezultatov ali pa so morda za razliko od mene, ki sem se v nedeljo odpeljal v UKC Ljubljana na samoplačniško testiranje, pred policijo bežali v parlament," je bil do poslanca SAB Marka Bandellija in generalnega sekretarja SAB Jerneja Pavliča, ki sta na twitterju komentirala posnetek, kritičen Koritnik. Pavliču je očital, da naj bi se pred leti, ko je storil prometni prekršek, pred policisti zatekel v državni zbor.

Ksenija Benedetti 
Protokol.si

Vezjak: Minister s slabim okusom

Filozof in predavatelj na mariborski filozofski fakulteti Boris Vezjak je poudaril, da Koritniku zaradi posnetka ne moremo očitati seksizma, ki je oblika poniževanja ali diskriminacije žensk, in sicer zaradi formata njegovega nastopa. "Minister ni trdil, da je zloraba žensk nekaj sprejemljivega, ampak je zgolj imitiral filmski lik, ki to počne, in citiral njegove besede. To še ne pomeni, da takšna prepričanja tudi intimno deli, se mu pa očitno zdijo smešna." Na vprašanje, kaj je v tej zgodbi najbolj sporno, pa je Vezjak odgovoril, da je to zlasti ministrova oblika obnašanja v javnosti, v kateri niti ne želi izpasti spodoben oziroma je morda celo mislil, da se bo komu zazdel "frajer". "V tem smislu je njegov nastop manj problematičen od Pahorjevega 'Ajde, miška mala, to mi deli', s katerim se je ta, očitno seksistično, razposajeno obrnil na dijakinjo. Dokazuje pa, da imamo ministra s slabim okusom, ki se ni spomnil, da bi politiki morali biti tudi moralni zgled. Ob tem, kar počne avtoritarna oblast, katere del je tudi minister Koritnik, to ni posebna novica," je menil Vezjak.

Da visok položaj v politiki zahteva tudi primerno obnašanje v javnosti, je izpostavila tudi nekdanja dolgoletna vodja državnega protokola Ksenija Benedetti. "To je pomembno, ker bi morali politiki dajati vzgled za druge ljudi. Meje o dostojnem obnašanju politikov so pomaknjene zelo visoko. Posameznik, ki ni na tako visokem položaju kot kakšen politik, si vendarle lahko privošči več," je povedala naša sogovornica. Ker gre za funkcionarje na položaju moči, je javnost veliko bolj občutljiva ob objavi kočljivih posnetkov, ki zaokrožijo po spletu. Ksenija Benedetti priporoča tehten razmislek o vsebini, ki jo javni funkcionarji objavljajo na družbenih omrežjih: "Ko se posnetki pojavijo v javnosti, ne moremo več govoriti o zasebnem življenju nekega politika. Dandanes pogrešam premislek, kaj je vredno objaviti in kaj ne. Z družbenimi omrežji, kjer ni pravih zavor, se je politična kultura vsekakor začela zmanjševati."

Dolg seznam zdrsov slovenskih politikov

Zdrsi slovenskih politikov so sicer že v preteklosti odmevali v javnosti. Predsednik države Borut Pahor se je leta 2015 osmešil na maturantski četvorki, ko je z mikrofonom v roki vpil: "Ajde, miška mala, gremo! To mi deli, to mi deli." Pahor se je za svojo izjavo kasneje opravičil, a je vseeno prejel bodečo nežo za seksistično izjavo leta. Lani se je Slovenija zgražala nad izjavami ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka iz leta 2007, ko je v sicer zasebnem pogovoru s podjetnikom Bojanom Petanom poudaril, "da bomo kateremu sodniku jajca strli". Na posnetkih, ki jih je objavil Pop TV, je Vizjak med drugim dejal, da bi bilo"glupo", če bi njegovo podjetje plačalo davek na kapitalski dobiček. Nedolgo nazaj se je minister za kulturo Vasko Simoniti v Posavju izognil novinarskim vprašanjem z izgovorom, da je bolan, nato pa so z ministrstva sporočili, da je šlo za sarkazem. "Ne meči biserov med svinje, pravi Sveto pismo in lahko bi sledili tej modrosti," pa je z nasvetom rumenim jopičem, ki so na Prešernovem trgu provocirali protestnike proti vladi, razburil minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Mnogi politiki so imeli doslej težave zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Kot zadnji je zaradi tega s funkcije državnega sekretarja na notranjem ministrstvu predlani odstopil poslanec SDS Franc Breznik. Policija je zaradi tega večkrat kaznovala prvaka SNS Zmaga Jelinčiča, nekdanji minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš je bil leta 2010 v policijskem pridržanju do streznitve, nato pa je odstopil, medtem ko je nekdanji prvi mož Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič zaradi bežanja pred policisti v opitem stanju začasno izgubil vozniško dovoljenje. Leta 2014 je poslanec Pozitivne Slovenije Peter Vilfan vozil pod vplivom alkohola in trčil v starejšega pešca. Naslednji dan je poškodovanca obiskal v bolnišnici in odstopil kot poslanec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta